Limburgs Museum


Toegevoegd: 28-2-2002 Publiekstrekker voor Limburgs Museum

Expositie Asterix & Europa op 23 maart van start in Venlo

Sef Derkx

Groot nieuws en goed nieuws: Asterix en zijn vrienden komen naar Venlo. Om precies te zijn naar het Limburgs Museum, tegenover het NS-station. Daar zijn ze te zien van 23 maart tot en met 27 oktober 2002, dik zeven maanden dus. Met het binnenhalen van de reizende tentoonstelling Asterix & Europa krijgt het Limburgs Museum een echte publiekstrekker in huis. Bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, waar de expositie van start ging, stonden de bezoekers dagelijks in een lange rij voor de kassa. In het Gallo-Romeins Museum van Tongeren (België) was Asterix met meer dan honderdduizend bezoekers de grootste klapper ooit. De tentoonstelling zal voor heel veel bezoekers op de allereerste plaats een heerlijk feest van herkenning zijn. Dat geldt zeker voor kinderen. Met originele voorwerpen, replicas en reconstructies, spetterende decors en interactieve programmas komt de wereld van Romeinen en Galliërs helemaal tot leven.

Assurancetourix

De bezoeker wandelt door het dorp van Asterix, sluipt met ingehouden adem langs het legerkamp van de Romeinen en viert de overwinning aan de legendarische Gallische feesttafel. Albert Uderzo maakte speciaal voor deze tentoonstelling 36 tekeningen die voor de ware Asterixfan alleen al een bezoek meer dan waard zijn. Maar er is ook aandacht voor de actualiteit van de Europese Unie en voor geschriften uit de oudheid die melding maken van de Romeinen en de Galliërs en hun onderlinge strijd. Voor kinderen die bij Asterix op bezoek komen, zijn er leuke speurtochten en het onderwijs wordt bediend met educatieve programmas. In de periode dat de tentoonstelling in Venlo staat, zijn er verschillende extra publieksactiviteiten gepland, zoals een lofzang aan bard Assurancetourix. Deze meest verguisde vocalist aller tijden wordt toegezongen door duizend deelnemers aan een workshop van de Muziekscholen Venlo en Tegelen. Het meest opvallend is het Romeinenweekend dat met Pinksteren gepland staat. Achter het Limburgs Museum in het Julianapark zal een compleet Romeins legerkamp zijn tenten opslaan. Kan nog gezellig worden als dat Asterix en zijn vrienden ter ore komt!

Trommelvliezen

De tentoonstelling Asterix & Europa neemt de wereld uit de strips en vergelijkt die met wat wij weten uit archeologisch onderzoek en schriftelijke bronnen. Soms botst dat. De fijnbesnaarde bard Assurancetourix heeft in de strips maar weinig fans. Bij het traditionele overwinningsmaal hangt de arme ziel in een ongemakkelijke houding aan een boom. De mond gesnoerd. Of is anderszins veilig opgeborgen ter bescherming van de trommelvliezen. De werkelijkheid van tweeduizend jaar geleden zag er toch wel wat anders uit. De bard was een man van hoog aanzien in de samenleving. Als enige mocht hij het dorpshoofd van repliek dienen en in het openbaar in het ootje nemen. Dan zijn er nog de menhirs die Obelix gevraagd, maar vooral ongevraagd cadeau doet. Uit onderzoek is onomstotelijk vast komen staan dat ze uit een vroegere periode dateren, toen er nog geen Romein in Gallië te bespeuren was. Tot slot de toverdrank van de wijze druïde Panoramix die de Galliërs onoverwinnelijk maakt. Daar is nog nooit enig bewijs voor gevonden. Sterker nog, de Romeinen zegevierden meestal.

Opstap

Even voor alle duidelijkheid: het is de tentoonstellingsmakers helemaal niet te doen om het beeld van tekstschrijver Goscinny en tekenaar Uderzo te ontmaskeren. De geestelijke vaders van Asterix en Obelix hadden immers niet de pretentie een precieze kopie te scheppen van de historische werkelijkheid. Ze creëerden een eigen wereld. Een wereld met weliswaar duidelijke kenmerken van de samenleving aan het begin van onze jaartelling, maar bovenal een wereld die lijkt op de onze. Vooral als je let op de eigenaardigheden en hebbelijkheden van de hoofdrolspelers uit de strips. In die zin houdt Asterix ons een spiegel voor van zelfrelativering. De stripverhalen van Asterix zijn in de expositie een springplank om de bezoeker kennis te laten maken met de West-Europese samenleving twee millennia geleden.

Schedels

De tentoonstelling is thematisch ingedeeld en een wandeling door het driedimensionaal stripverhaal. Asterix en Obelix zijn op jacht naar wilde zwijnen. Achter een boom verstopt, zit een van angst bibberende Romeinse patrouille. Na deze kennismaking volgen zeven afdelingen die elk worden toegelicht door een van de figuren uit de stripverhalen. In Het griezelkabinet laat de engerd Xynix (uit het album De Ziener) zien dat het boerenjongens-krentenmik-sfeertje van de Galliërs in werkelijkheid niet bestond. In een gereconstrueerde tempel hangen de doorboorde schedels van hun slachtoffers! Ook is in deze afdeling een Romeinse legionair te zien in volledige uitrusting. Panoramix, de druïde, geeft in Lezen en graven uitleg over archeologische technieken en dateringsmethoden. Asterix zelf verwelkomt de bezoeker in de afdeling Het dorp. Het dagelijks leven daar en bijzondere gebeurtenissen, zoals de schildverheffing, worden uitgelegd. Gevechtstechnieken van Romeinen en Galliërs staan centraal in Ten aanval!!!, waar Abraracourix onze gastheer is. Zijn buurman Julius Caesar laat in Het legerkamp, het volgende onderdeel van de expositie, zien onder welke Spartaanse omstandigheden Romeinse soldaten moesten leven. In de eeuwen van de Romeinse overheersing werd de Romeinse cultuur langzaam geaccepteerd en vervolgens overgenomen door de autochtone bevolking. Er is trouwens een opvallende parallel tussen toen en nu: een soort van Europese eenwording avant la lettre. In de Romeinse tijd was er één monetair stelsel en bovendien een voor het gehele Romeinse rijk geldende eenheid van gewichten en maten. Over die zaken gaat het in het compartiment Rome sweet Rome van de onderkruiper en gladjanus Nogalfix (uit het album De kampioen). Vanzelfsprekend is het slot van de tentoonstelling Eind goed, al goed identiek aan het laatste plaatje uit elk Asterixverhaal. We zitten met Asterix en zijn dorpsgenoten, maar ook met alle Europeanen die een rol spelen in de verhalen, aan aan het feestmaal. Publiekslieveling Obelix nodigt uit om plaats te nemen en Asterixalbums, catalogi en literatuur te raadplegen of met interactieve computerprogrammas aan de gang te gaan over het Romeinse rijk en het Europa van nu.