Hoofd Bedrijfschap Ambachten

22 maart 2002

Jorritsma toetst kracht Nederlandse economie

De Nederlandse economie dreigt de komende tien jaar duidelijk minder sterk te groeien dan de afgelopen jaren indien niet snel een goed antwoord wordt gevonden op de huidige zwaktes zoals lager arbeidsaanbod, de vergrijzing en relatief lage participatiegraad.

MKB-Nederland: beperking loonkosten en gerichte lastenverlichting noodzaak
MKB-Nederland onderschrijft in grote lijnen de beleidsaanbevelingen van het ministerie van Economische Zaken dat de komende jaren structureel moet worden ingezet op verbeteren van het groeivermogen van de Nederlandse economie.

Ybema wil vermindering Kamers van Koophandel
Staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) is enthousiast over de enkele jaren geleden doorgevoerde vermindering van het aantal Kamers van Koophandel. Omdat ook de huidige gebiedsindeling nog niet optimaal is, zouden echter over enkele jaren opnieuw kamergebieden moeten samengaan.

Meer vrouwen moeten voltijds gaan werken
Te weinig vrouwen werken in Nederland voltijds door een groot tekort aan kinderopvang. Dit is in andere landen beter geregeld, waardoor daar meer vrouwen werken en deze landen concurrerender zijn dan Nederland, stelt minister Jorritsma van Economische Zaken bij de presentatie van de jaarlijkse concurrentietoets.

Vermeend en Verstand ondertekenen intentieverklaring herintredende vrouwen
Minister Vermeend en staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben met 8 organisaties en gemeenten een intentieverklaring getekend om meer herintredende vrouwen aan werk te helpen.

Unie zoekt naar meer stimulansen voor mkb
Om het opzetten van middelgrote en kleine bedrijven (mkb) te vergemakkelijken zijn wetswijzigingen in veel lidstaten van de Europese Unie nodig.

Interim directeur MKB-Nederland
Wim van der Maas is per 1 januari benoemd tot waarnemend algemeen directeur van MKB-Nederland. Hij fungeert als interim tot dat er een opvolger is gevonden voor Guus Broos, die eind vorig jaar afscheid nam.

MKB-Nederland richt kenniscentrum voor familiebedrijven op MKB-Nederland heeft besloten tot de oprichting en inrichting van een kenniscentrum voor familiebedrijven. Dit kenniscentrum zal zich met name richten op de problematiek van opvolging en overdracht in en van het familiebedrijf, die de komende jaren sterker dan voorheen aan de orde is.

Vakbond om de hoek
FNV is van plan de aangesloten vakbonden niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk dichter bij de leden te brengen. De vakcentrale opent zeven verzamelkantoren in het land, waarvan de eerste begin februari het licht heeft gezien in Bergen op Zoom.

Ondernemers en gemeenten; overleg geregeld, resultaat vaak teleurstellend
Een ruime meerderheid van lokale ondernemersverenigingen en gemeenten (70 resp. 80%) geeft aan regelmatig te overleggen over economische-, verkeers- en ruimtelijke ordeningszaken.

Innovatief ondernemerschap loont
Het Nederlandse beleid ten aanzien van innovatief ondernemerschap is op de goede weg. Dit blijkt uit het rapport "Innovative Entrepreneurship, New Policy Challenges" van het Ministerie van Economische Zaken en EIM.

Subsidie voor groeiende ondernemers
Een bekend probleem in ondernemersland: zodra een bedrijf begint te lopen, ontstaan er uitbreidingsplannen. Het grootste deel van het geld zit echter in het bedrijf en er zijn nog geen reserves om die investering te financieren. In dat geval kan het Besluit Borgstelling MKB Kredieten (BBMKB) uitkomst bieden.

Jonge bedrijven investeren veelal niet strategisch Van de ondernemers die in 1994 met hun bedrijf zijn gestart, heeft gemiddeld 60% investeringen gepleegd in 2001. De jonge bedrijven investeren veelal om de dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Het ontplooien van nieuwe activiteiten is minder vaak een reden om te investeren.

Stimuleringsregelingen MKB moeilijk objectief te evalueren De effectiviteit van het overheidsinstrumentarium ter stimulering van het midden- en kleinbedrijf (mkb) kan niet goed objectief worden beoordeeld. Van veel stimuleringsregelingen voor het mkb zijn namelijk geen kwantitatieve doelstellingen bekend.

Informatieverplichtingen voor bedrijfsleven onvermijdelijk binnen de sociale rechtsstaat
In een sociale rechtsstaat als de Nederlandse legt de overheid het bedrijfsleven veel "bedrijfsvreemde" verplichtingen op. Dit moet de overheid wel doen, omdat zonder medewerking van het bedrijfsleven publieke doelen als een schoon milieu, veiligheid, goede arbeidsomstandigheden, maar ook de inning van belastingen en premies onhaalbaar zijn.

Wet- en regelgeving belangrijkste knelpunt bij bedrijfsuitbreidingen in het mkb
Uit onderzoek van het EIM is gebleken dat bedrijven in het MKB die willen uitbreiden hierbij vaak tegen knelpunten aanlopen. De grootste belemmering vormt de wet- en regelgeving. Bezwaar- en beroepsprocedures kunnen de plannen behoorlijk in de weg staan dan wel vertragen.

Proef met lagere BTW
De proef met een lager btw-tarief voor vief arbeidsintensieve, waaronder de kappers, is mislukt. De doelstelling van het kabinet om langs die weg de werkgelegenheid te stimuleren is niet gehaald. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën.

Aantal faillissementen stijgt fors
Het aantal faillissementen is het afgelopen jaar fors gestegen. Ruim 5800 bedrijven en natuurlijke personen werden failliet verklaard, 30% meer dan in 2000. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Faillissementswet moet in nieuw regeerakkoord
De nieuwe coalitie zou in het regeerakkoord afspraken moeten maken over een nieuwe faillissementswet. Een nieuwe faillissementswet, die de kans op faillissementen beperkt, zou een belangrijke maatregel om de Nederlandse economie productiever kunnen maken.

Overtreding regels voor arbeid door jongeren
Ruim 70% van de bedrijven in de horeca en het kleinbedrijf met werknemers onder de 18 jaar houdt zich niet aan de regels die gelden voor arbeid door jongeren.

Uniform loonbegrip leidt tot besparing administratiekosten werkgevers Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil een uniform loonbegrip introduceren voor de sociale verzekeringen. De nieuwe definitie dient als basis voor het heffen van de sociale premies en het verstrekken van uitkeringen.

Nieuwe uitgave modelcontract franchising verschenen De Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel hebben een nieuwe versie van het modelcontract Franchising uitgebracht.

Nog een jaar convenant minderheden
De MKB-Vacaturelijn heeft vorig jaar uitstekende resultaten behaald. Reden voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, MKB-Nederland en Arbeidsbureau Nederland (sinds 1 januari Centrum voor Werk en Inkomen) om het convenant minderheden met nog een jaar te verlengen.

MKB-Nederland: implementatieplan Donner 1 nuttig bij aanpak verzuim om psychische redenen
MKB-Nederland onderschrijft de aanpak van de commissie-Donner I, waarin wordt gesteld dat mensen die om psychische redenen verzuimen eerder moeten worden benaderd om te voorkomen dat zij in de WAO belanden.

Monitor voor reïntegratiemarkt
Om meer duidelijkheid te scheppen in de reïntegratiemarkt heeft de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) een monitor ontwikkeld. Dit is een databank van reïntegratiebedrijven en hun diensten. Bij de nieuwe WAO-aanpak zullen veel bedrijven een reïntegratiebedrijf gaan inschakelen..

Slagveld op de arbeidsmarkt verwacht
Uit een onderzoek, gehouden onder meer dan 600 organisaties, blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven verwacht haar vacatures gemakkelijker te kunnen invullen dan afgelopen jaar als gevolg van de minder krappe arbeidsmarkt.

Scholieren in leerwerktrajecten
Leerlingen in het derde en vierde jaar van het voortgezet middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) kunnen vanaf het komende schooljaar in een combinatie van leren en werken hun opleiding afronden.

Ladderverbod is moeilijk uitvoerbaar
Het ladderverbod voor schilders, stukadoors en glazenwassers is vaak praktisch onuitvoerbaar. Dat stelt de FNV Bouw. De bond heeft een campagne aangekondigd om het werken op hoogte veiliger te maken.

Nieuwe opleiding bakermat voor jonge ondernemers In september 2002 start de nieuwe opleiding Small Business & Retail Management (SBRM) bij de faculteit Economie van de Hanzehogeschool. De opleiding is ontstaan uit de huidige afstudeerrichting Ondernemerschap & Management.

Kwaliteitsonderzoek opleidingen bakkerij
Het aantal leerlingen op de bakkerijscholen is sinds 1997 met 16% afgenomen. Ondertussen ervaren de ondernemers in de bakkerijbranche een structureel tekort aan personeel.

Beroep van huidtherapeut wettelijk geregeld
De ministerraad heeft op voorstel van minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met het wettelijk regelen van de opleidings- en deskundigheidseisen van de huidtherapeut. De deskundigheid omvat het op verwijzing van een arts behandelen van een breed scala aan huidaandoeningen.

Meer schilders aan het werk in winter
De winterwerkloosheid onder schilders neemt sinds halverwege jaren '90 steeds verder af. Zat in 1994 nog bijna een kwart van de schilders thuis in de wintermaanden, in 1999 was dat teruggelopen tot 17 procent.

Nieuwe website Bouwradius
Bouwradius Training en Advies is gestart met een speciale internetsite: www.veiligbouwen.nl. Iedereen kan daar terecht voor informatie over alle diensten en trainingen op veiligheidsgebied in de bouw die Bouwradius kan bieden.

Nieuwe opleidingengids voor de detailhandel
De Stichting Opleidingsfonds Detailhandel (SOD) heeft de opleidingengids "Wegwijzer" uitgebracht, waarin het brede opleidingsaanbod voor ondernemers en medewerkers in de detailhandel overzichtelijk op een rij is gezet. De nieuwe gids biedt hiermee uitkomst voor iedereen die naast het werken of ondernemen in de winkel wil doorleren.

Nieuwe uitgave: verkopen met méér succes
Onderzoek toont aan dat vooral starters en kleinere ondernemers de eerste vijf jaar van het ondernemerschap grote moeite ondervinden in het opbouwen van een klantenbestand.