Sociaal-Economische Raad

Openbare raadsvergadering 22 maart 2002

21 maart 2002 -

Aanstaande vrijdag 22 maart om 10.15 uur komt de Sociaal-Economische Raad in openbare vergadering bijeen. U bent van harte welkom deze vergadering bij te wonen. Op de agenda staan twee ontwerpadviezen: over de CO2- emissiehandel en over de WAO (Werken aan arbeidsgeschiktheid).

CO2-emissiehandel
In dit ontwerpadvies bepleit de SER een snelle invoering van de EU-richtlijn voor CO2-emissiehandel. Met een systeem van emissiehandel direct op Europees niveau kan volgens de raad het meest effectief en efficiënt de CO2-doelstelling worden gehaald. Bovendien is bij een internationaal systeem het gevaar van aantasting van de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven veel minder aan de orde dan bij een systeem op een lager schaalniveau. Het is niet zinvol om nationale emissiehandel in te voeren als er zicht is op invoering van emissiehandel binnen de EU binnen afzienbare termijn.

Het ontwerpadvies van de SER over het eindrapport van de Commissie CO2-handel (ook wel bekend als Commissie-Vogtländer) is voorbereid door de Commissie Duurzame Ontwikkeling, onder voorzitterschap van prof.dr. L.F. van Muiswinkel. In deze commissie hebben naast vertegenwoordigers van werknemers en ondernemers en onafhankelijke deskundigen ook deskundigen uit de kring van milieuorganisaties zitting.

WAO
Er is binnen de raad brede overeenstemming over het beperken van de instroom in de WAO en het vergroten van de activerende werking van het stelsel van arbeidsongeschiktheidsregelingen. SER-voorzitter Wijffels (tevens voorzitter van de commissie van voorbereiding) heeft het ontwerpadvies afgelopen dinsdag in een persconferentie toegelicht. De belangrijkste elementen van de beleidsvoorstellen zijn: Werkgevers en werknemers moeten meer werk maken van preventie en begeleiding van ziekteverzuim om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Zij zijn in de arbeidsorganisaties verantwoordelijk voor het in dienst houden en weer aan het werk komen van werknemers met arbeidsbeperkingen.
De wettelijke verplichte loondoorbetaling bij ziekte wordt verlengd van één naar twee jaar.
De WAO zal in de toekomst alleen nog gelden voor werknemers die duurzaam volledig arbeidsongeschikt zijn.
Werknemers die (na twee jaar ziekte) tijdelijk arbeidsongeschikt zijn of substantiële arbeidsbeperkingen hebben (35 tot 80 procent), komen in aanmerking voor een wettelijke loonaanvullingsregeling. Dit geldt alleen wanneer zij arbeid verrichten. Bij onvrijwillige werkloosheid kunnen zij een beroep doen op werkloosheidsregelingen, waarbij rekening wordt gehouden met de mate waarin zij kunnen werken.
De lasten van twee jaar ziekteverzuim en van de wettelijke loonaanvulling worden bepaald door de omstandigheden in het eigen bedrijf of de arbeidsorganisatie; daarvan uitgaande zal de huidige premiedifferentiatie in de WAO (Pembasystematiek) vervallen.Noot voor de redactie