Nederlands Huisartsen Genootschap


Vaccinatie tegen meningokokken meningitis type C

Onderstaand bericht is een voor de huisarts bewerkt bericht van de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektebestrijding (LCI) (http://www.infectieziekten.info/) van 19 maart.

Geachte Collega,

Op 19 maart is via de dagbladen bekend geworden dat het Ministerie van VWS heeft besloten de vaccinatie tegen meningokokken groep C te starten. Het persbericht hierover is een begeleiding van de brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp. Brief, persbericht en alle bijbehorende stukken zijn te lezen op de site van VWS (www.minvws.nl).

Op basis van epidemiologische gegevens van het RIVM en de beschikbaarheid van vaccin wil de Minister graag in de maanden juni en juli 2002 MenC vaccin aanbieden aan alle kinderen in de leeftijdsgroep 15 jaar tot en met 18 jaar (800.000 kinderen). Het is nog onduidelijk wie de vaccinaties moet gaan uitvoeren. De Minister heeft GGD NL en de LHV uitgenodigd om een voorstel met een plan van aanpak in te dienen. Zo kan zij eind maart een besluit nemen over wie de vaccinatie gaat uitvoeren, huisartsen, GGDen, of samen. In de brief staat dat de Minister een eigen bijdrage (van de ouders) van 5 à 10 Euro redelijk vindt.

Vanaf 1 september zal Meningokokken C (MenC) opgenomen zijn in het universele vaccinatieprogramma voor alle kinderen van 14 maanden. De Minister heeft hiertoe opdracht gegeven aan de
uitvoeringsorganisaties.

Wat betekent dit voor de huisarts?
Dat er tegen groep C gevaccineerd gaat worden is prettig en verstandig (zie voor de recente informatie ook de website van het LCI met Informatie voor huisartsen over het vaccineren tegen meningokokken meningitis type). Het inhoudelijke argument om met voorrang vaccinatie aan de leeftijdsgroep 15 tot en met 18 jaar aan te bieden is het feit dat de incidentie van MenC bij deze groep hoog is (zie onderstaande grafiek van het NRBM). Dit besluit zal veel ongerustheid wegnemen bij de ouders van de kinderen die vóór de zomer aan de beurt zijn voor vaccinatie, maar tegelijkertijd veel onrust en misschien ook onbegrip met zich mee brengen voor de ouders van jongere kinderen. Na de zomer start de universele vaccinatie voor kinderen van 14 maanden. Hoe de inhaalcampagne voor de resterende leeftijdsgroepen gefaseerd wordt is nu nog onbekend.

BRON: RBM, www.isis.rivm.nl/ggd_site/meningokok_RBM.html

Wij weten nu niet welke rol de huisartsen toebedeeld krijgen. Er zijn zowel offertes aangevraagd bij huisartsen als bij GGDen. De Minister zal op basis van de ingediende voorstellen kiezen. Tot die tijd kunt u niet veel meer doen dan de vragen van het publiek zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Het is van belang om uw praktijkmedewerkers van het bovenstaande op de hoogte te brengen.

Om het publiek te informeren over de situatie in Nederland m.b.t. meningokokkenziekte en het vaccinatiebeleid heeft VWS zich voorgenomen om binnenkort een artikel aan te bieden aan alle huis-aan-huis bladen.

Met dank aan Aura Timen en Jim van Steenbergen van het LCI