ABVAKABO FNV

Justitiële Jeugdinrichting wil klokkenluidend OR-lid ontslaan (21 maart)

De Justitiële Jeugdinrichting Het Poortje te Groningen wil een klokkenluidend OR-lid ontslaan. Het OR-lid had kritiek op een geheim antecendentenonderzoek van de directie. De directie heeft in het geheim alle bijna 200 werknemers laten screenen middels een antecedentenonderzoek, uitgevoerd door de Rijksrecherche. De inrichting heeft de werknemer op non-actief gesteld en een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ingediend bij de kantonrechter. ABVAKABO FNV vindt dat er geen grond is voor ontslag en dat sprake is van benadeling van de werknemer op grond van zijn optreden als OR-lid en het als klokkenluider aan de orde stellen van een misstand. ABVAKABO FNV voert verweer tegen de ontslagaanvraag en eist in kort geding opheffing van de non-actiefstelling.

Het OR-lid werd aangepakt nadat hij twee beleidszaken op kritische wijze aan de orde stelde: de aanschaf van een nieuw roosterplannings- en rapportagesysteem en het in het geheim gehouden antecentenonderzoek. Hij betrok daarin stukken die hem door derden zijn toegespeeld. Zijn kritiek wordt door de hele OR gedeeld. De ondernemingsraad heeft daarom het overleg met de directie opgeschort.

ABVAKABO FNV vindt dat de directeur van Het Poortje zich onrechtmatig wil ontdoen van een kritisch OR-lid dat op basis van zijn OR-lidmaatschap verkregen informatie lastige vragen stelde en het onrechtmatig gehouden antecedentenonderzoek aan de kaak stelde. Deze indruk wordt versterkt door de, als uiterst intimiderend ervaren, buitenproportionele onderzoeken en maatregelen en door de inzet van een advocatenkantoor dat opereert als een juridische bulldozer. ABVAKABO FNV spant een kort geding aan en heeft het onrechtmatig gehouden antecedentenonderzoek aan de orde gesteld bij de Minister van Justitie.

Achtergrond
De directeur van Het Poortje meende zijn kans te kunnen grijpen, toen een deel van het computernetwerk uitviel en het bedrijf CMG is inschakeld. De computer van de werknemer, medewerker automatisering, is door CMG volledig gestript, zijn wachtwoorden zijn gekraakt en al zijn handelingen gescreend. Zonder hem te horen zijn de werknemer verwijten gemaakt, die inmiddels uitvoerig zijn weerlegd. Hierna volgde inschakeling van het Bureau Integriteit en Veiligheid van het Ministerie van Justitie. Dat onderzoek richtte zich op de wijze waarop het OR-lid aan zijn informatie was gekomen en hoe hij communiceerde met werknemers in de instelling. De conclusie van het Bureau I&V is dat het OR-lid over gevoelige informatie heeft beschikt en niet volgens de gedragsnormen zou hebben gecommuniceerd. Daarbij wordt volledig voorbij gegaan aan de wettelijke rechten van OR-leden en de plicht om OR-leden te beschermen tegen benadeling.
---