Ingezonden persbericht

Initiatieven schildersbedrijfstak de nek omgedraaid

bevorderen continuïteit dienstverbanden in gevaar

GOUDA, 20020322 -- De maatregel van het Lisv en UWV om niet gewerkte uren gelijk te stellen met gewerkte uren als er wordt gewerkt in een cyclisch arbeidspatroon, brengt de schildersbedrijfstak in zeer grote problemen. Dit betekent namelijk dat WW in de wintermaanden wordt afgeschaft. De werkgevers in de schildersbedrijfstak werken sinds 1997 met man en macht aan het terugdringen van de werkloosheid in de wintermaanden. Dit is niet alleen in het belang van werkgevers, maar ook in het belang van werknemers.

De opdrachtenstroom is in de schildersbedrijfstak niet gelijkmatig verdeeld over het hele jaar. Opdrachtgevers willen hun werk in de zomer laten uitvoeren en niet in de winter. Ondernemers zijn genoodzaakt arbeidsovereenkomsten met werknemers tijdelijk te onderbreken. Om continuïteit in de schildersbedrijfstak te bevorderen zijn een reeks van instrumenten ingezet: winterregelingen (de Winterschilder), afgeschermd buitenwerk, moderne productiemiddelen, prestatiecontracten met opdrachtgevers, het CAO-werkspreidingsmodel en premiedifferentiatie. Met behulp van deze instrumenten heeft de bedrijfstak een enorme daling in de werkloosheid in de winterperiode gerealiseerd. De WW-cijfers laten een daling zien van meer dan 50%. In februari 1997 bedroeg het aantal werkloze schilders ruim 11.000. Afgelopen februari waren 5000 schilders werkloos.

SFB Uitvoeringsorganisatie heeft in haar WW-toekenningsbeleid altijd rekening gehouden met de organisatie van het werk in de schildersbedrijfstak. Met de komst van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen blijkt er geen branchebeleid meer mogelijk. Het besluit van het Lisv leidt tot een terugslag in het werkgelegenheidsbeleid van de branche. Ondernemers worden terughoudender met het aanbieden van contracten voor onbepaalde tijd en richten zich meer op uitzendkrachten en het uitbesteden van werk aan ondernemers zonder personeel. Daarnaast bestaat het gevaar dat werknemers gaan 'hoppen' van de ene naar de andere werkgever. Dit komt de rust op de arbeidsmarkt niet ten goede. Werknemers zullen eerder geneigd zijn in een andere branche te gaan werken. Landelijke en branche investeringen op het gebied van opleiden van schilders gaan hierdoor verloren. De schildersbedrijfstak verliest haar aantrekkingskracht voor werknemers. Gevolg hiervan is dat de instroomproblematiek, die voor technische bedrijfstakken al nijpend is, nog nijpender wordt. Uiteindelijk komt de schildersbedrijfstak in zeer grote problemen, omdat het niet mogelijk is een goed personeelsbeleid te voeren. Onze conclusie is dat het besluit niet bijdraagt aan continuïteit in de werkgelegenheid, maar juist een onstabiele arbeidsmarkt veroorzaakt.

De maatregel van het Lisv en UWV om niet gewerkte uren gelijk te stellen met gewerkte uren als er wordt gewerkt in een cyclisch arbeidspatroon, is bedoeld om de continuïteit in de werkgelegenheid te bevorderen. Het in één keer afschaffen van de WW in de wintermaanden brengt de schildersbedrijfstak in enorme problemen. Haar streven naar continuïteit wordt de nek omgedraaid, omdat de uitgangspunten van een cyclische arbeidspatroon onwerkbaar zijn voor de bedrijfstak. Er is nu eenmaal minder werk in december, januari en februari. Deze periode is niet te verleggen. De beleidsmakers zijn blind voor de werkelijkheid.



Ingezonden persbericht