Ingezonden persbericht
Bangladesh: Hindoe minderheid moet beschermd worden
Dit is om uw aandacht te vragen voor de ernstige gebeurtenissen die in Bangladesh plaatsvinden. Nog steeds bereikt het nieuws van voortdurende marteling van de Hindoe minderheid ons dagelijks vanuit verschillende mensenrechtenorganisaties.
Op 1 oktober 2001 waren er in dit land parlementaire verkiezingen gehouden, die hebben geresulteerd in een ruime overwinning voor de verkiezingscoalitie die geleid werd door de BNP (Bangladesh Nationalist Party). De Moslim-fundamentalistische partij, de Jamat-Islam, die deel uitmaakte van de coalitie, heeft voor het eerst in de geschiedenis van het land twee ministersposten gekregen in het nieuwe kabinet dat in oktober gevormd is. Vlak na de verkiezingen zijn er echter gewelddaden gepleegd, in de vorm van communalistische aanvallen op leden van de Hindoeistische minderheid, die momenteel nog zo'n 10 procent van de bevolking van het land uitmaakt. Op veel plaatsen, met name in afgelegen delen op het platteland, hebben gewapende groepen mensen dorpen en dorpseenheden aangevallen, hebben Hindoeistische gezinnen bedreigd, hebben illegale betaling van geld geëist als een soort verblijfsvergunning, hebben huizen platgebrand, en hebben op grote schaal vrouwen verkracht. Er zijn aanwijzingen dat veel van de aanvallen zijn uitgevoerd met steun van, of zelfs onder leiding van mensen die behoren tot de coalitie die de parlementaire verkiezingen op 1 oktober won. De politie hield zich meestal afzijdig, en liet oogluikend toe dat de gruwelijkste misdaden werden gepleegd.
Deze alarmerende incidenten hebben een golf van verontwaardiging teweeg gebracht, zowel in Bangladesh zelf, als in het buitenland. In de pers ontstond onmiddellijk een controverse, en het gerenommeerde Engelstalige dagblad de Daily Star, stuurde er eigen onderzoeksploegen op uit om de berichten over geweldplegingen tegen de Hindoeïstische minderheid na te trekken. De details die naar boven werden gebracht geven aan dat de misdaden veel ernstiger waren dan aanvankelijk werd gevreesd. De Duitse afdeling van Amnesty International initieerde een protest-aktie, waaraan internationale vrouwen-organisaties, inclusief het Women's Global Network on Reproductive Rights (WGNRR) gehoor hebben gegeven. De Europese Unie heeft ook bij deregering van Bangladesh erop aangedrongen om sterke maatregelen te nemen tegen de aanvallen op religieuze minderheden.
Meer info: http://www.hrcbm.org , www.agni.nl-
Al deze kritische reakties hebben de regering van Bangladesh er niet bewogen om harde maatregelen te
treffen ter bestrijding van het geweld gericht tegen de Hindoe minoriteit. Gewelddadigheden tegen minderheden zijn niet uitsluitend ontstaan tijdens de recente verkiezingsperiode in Bangladesh, maar het land maakt zich al decennialang schuldig hieraan. Bovendien is er sprake van systematische schending van de mensenrechten. De minderheidspopulatie is gedaald van 29% in 1971 naar slechts 12% in 2001. In 1972 veranderde de President van Bangladesh, Sheikh Mujibur Rahman in zijn Order No. 29 van 1972 de nomenclatuur van de Enemy Properties Act (EPA) in 'Vested Property Act' (VPA). Een van de redenen voor de VPA was de gewelddadige landovername door overheidsinstanties van Hindoe grondbezitters. Het gevolg van de VPA was verwoestend. De Association for Land Reform and Development (ALRD), een NGO uit Dhaka, schat dat in totaal 1.048.390 Hindoe huishoudens lijden onder de VPA en schat dat 1.05 acres (1 acre = 4047 m2) grond is onteigend van Hindoes. Vanwege dergelijke gruwelheden zijn honderdduidenden Hindoes Bangladesh ontvlucht en hebben zij de grens met het naburige India overgestoken op zoek naar een menswaardig bestaan. "the implementation of Vested Property Act has accelerated the process of mass outmigration of Hindu population from mid 1960s onward", Aldus de ALRD. De geschatte omvang van de outmigration (missing Hindu population) gedurende 1964-1991 was 5.3 million, oftewel 538 personen per dag. Het is totaal onbegrijpelijk dat de Nederlandse media geen aandacht schenken aan de kritieke situatie in Bangladesh, wat niet alleen de mensenrechtensituatie in dat land niet ten goede komt, maar ook de Nederlandse bevolking onthoudt van belangrijke informatie. Opgemerkt mag worden dat BBC wel regelmatig up-to-date nieuws over de ontwikkelingen meldt. Gezien Bangladesh een van de landen is, dat de meeste ontwikkelingsgelden van Nederland ontvangt en dat het toekennen of voortzetten van ontwikkelingshulp gepaard zou moeten gaan met een zichtbare verbetering van de mensenrechtensituatie in dat land, zo u Nederland via deze weg meer druk op de regering van Bangladesh uit moeten oefenen en via de Europese Unie een duidelijker rol moeten vervullen.