CFO

CFO: werkgelegenheid zwaar onder druk bij TPG

Nijkerk - De CNV-bond CFO heeft in een themabijeenkomst voor kaderleden over de masterplannen van TPG op 21 maart 2002 vastgesteld dat de arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid binnen de onderneming in de komende jaren zwaar onder druk staan. De CFO eist van TPG (60.000 werknemers) verregaande maatregelen om gedwongen ontslagen te voorkomen en een fatsoenlijk en aanvaardbaar niveau van arbeidsvoorwaarden te garanderen. In de komende maanden wordt hierover indringend met de bedrijfsleiding van TPG gesproken.

TPG wil met een omvangrijk reorganisatietraject een antwoord geven op een dalend postvolume en een toenemende concurrentie Vooral binnen distributie zal dit merkbaar zijn. Ook zijn bij andere bedrijfsonderdelen, zoals PTT Post Pakketservice en TNT Express, veranderingen aangekondigd die er toe leiden dat deze bedrijven buiten TPG worden geplaatst.

Oneerlijke concurrentie
Daarnaast stelt de CFO vast dat er steeds meer sprake is van oneerlijke concurrentie omdat TPG niet de mogelijkheid wordt geboden om in andere Europese landen de bestaande postbedrijven te beconcurreren. Ook in Nederland heeft de politiek en de toezichthouder OPTA een uitgesproken opvatting over hoe concurrentie in de postmarkt moet plaatsvinden.
Voorzitter J. Kleijn van de CFO-vakgroep TPG: 'Wij moeten als vakbond krachtig stelling nemen tegen de door de paarse politiek bepleite verregaande liberalisering van de postmarkt. Ook hebben wij kritiek op de toezichthouder OPTA omdat TPG in een ongelijke concurrentiepositie wordt gemanoeuvreerd'.

Aan TPG worden verplichtingen opgelegd waardoor oneerlijke concurrentie tussen Nederlandse postbedrijven ontstaat. De CFO is niet tegen concurrentie maar wenst wel dat de politiek en de OPTA daarbij uitgangspunten hanteren waardoor gelijke kansen voor alle postbedrijven ontstaan. Daar horen ook opvattingen bij die met werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden te maken hebben. Nu al is zichtbaar dat de concurrenten andere arbeidsvoorwaarden hanteren. Gevolg daarvan is dat de arbeidsvoorwaarden bij TPG naar een onaanvaardbaar laag niveau gedrukt worden. De CFO vreest dat deze arbeidsvoorwaardenspiraal zich nog verder doorzet. De vrees bestaat dat andere bedrijven hun loonkosten opnieuw aanpassen om concurrerend te blijven.

Oproep aan de politiek
In de themabijeenkomst over de positie van TPG heeft de CFO een oproep aan de politiek gedaan zich nog eens ernstig te bezinnen op de negatieve effecten die een roekeloze liberalisering van de postsector met zich meebrengt voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Ook de consument krijgt daar uiteindelijk in negatieve zin mee te maken.
Daarnaast roept de CFO TPG op om onderhandelingen en besprekingen te starten om de sociale gevolgen zowel op arbeidsvoorwaardelijk als werkgelegenheidsterrein op een aanvaardbare wijze te regelen. De bond is samen met de CFO-kaderleden bij TPG gestart met het formuleren van de uitgangspunten voor de komende besprekingen.

Informatie:
Bestuurder Alfred Lohman, groep CFO/TPG, tel. 06 51 36 16 76; Dammis de Geus, woordvoerder CFO, tel. 06 51 24 40 64; kantoor 070 4 160 616.

21 mrt 02 15:05