KNMG

Politiek Manifest: omslag naar vraaggestuurde zorg noodzakelijk

De vraag naar en het aanbod van zorg zijn uit balans. Jarenlange krappe budgettering eist zijn tol in de vorm van lange wachttijden, personeelskrapte en soms deplorabele toestanden in de zorgpraktijk. Hoewel consumenten meer wensen hebben en meer over hebben voor hun gezondheid, kan er geen zorg op maat worden geleverd. De continuïteit van de zorg is in gevaar. Naast een budgetverruiming is een stelselherziening nodig: een omslag van aanbod- naar vraaggestuurde zorg. Dit is een van de belangrijkste standpunten in het Politiek Manifest van de KNMG. Het Politiek Manifest bevat de actiepunten die de KNMG de komende jaren in de gezondheidszorg gerealiseerd wil zien. De wensen richting politiek en verzekeraars, maar ook de eigen voornemens van de federatie zijn in kaart gebracht.

Het centrale thema van de stelselherziening luidt volgens de federatie KNMG: "Het streven naar evenwicht tussen enerzijds het belang van individuele invloed en individuele verantwoordelijkheid van patiënten en anderzijds het belang van algemene toegankelijkheid, professionele kwaliteit en marktconforme arbeidsvoorwaarden". Dit evenwicht kan volgens de federatie het best worden bereikt door te kiezen voor een combinatie van individualisering van de financiering (nominalisering van de premieheffing) en solidaire zorg (een relatief breed basispakket). Richtinggevend, maar niet bepalend, voor het basispakket is de zorg die nu via de AWBZ en het ziekenfonds gezamenlijk is verzekerd. De KNMG zal, na raadpleging van wetenschappelijke instanties, organisaties van consumenten en verzekeraars, een kader opstellen voor passende medische zorg. De definitieve vaststelling van het basispakket blijft voorbehouden aan de politiek, gehoord het advies van de beroepsgroep en andere betrokkenen. Deze keuzes geschieden onder de nadrukkelijke voorwaarde van continu onderzoek naar de haalbaarheid en effecten, zodat zo nodig kan worden bijgestuurd.

Bij vraaggerichte zorg is het noodzakelijk dat artsen zorg op maat leveren. Dit houdt in dat er voldoende artsen moeten zijn. Daarvoor moet de opleidingscapaciteit -zowel van de artsenopleiding als van de medische vervolgopleidingen- sterk worden uitgebreid. De effecten hiervan zullen echter pas op langere termijn zichtbaar worden. Ook moet de inhoud van de opleidingen worden aangepast aan de toekomstige ontwikkelingen in de maatschappij en de beroepsgroep.

Om het artsenberoep aantrekkelijk te houden zullen de arbeidsvoorwaarden verbeterd moeten worden, waarbij het ook gaat om arbeidsinhoud, werksfeer en carrièreperspectief

Verder ontwikkelt de KNMG eigen gedragscodes m.b.t. de invloeden vanuit de industrie op bij- en nacholing en voorschrijfgedrag van artsen. Gewaarborgd moet blijven dat het handelen van artsen onafhankelijk van de industrie tot stand komt.

De federatie KNMG neemt het voortouw in de discussie die door de nieuwe euthanasiewet is ontstaan over de rol van de arts in situaties die door de wet niet of niet geheel worden gedekt.