De vlinderstichting

www.vlinderstichting.nl compleet vernieuwd

www.vlinderstichting.nl, de website van De Vlinderstichting heeft niet alleen een nieuw jasje, maar is ook wat betreft de inhoud grondig herzien. Tegelijkertijd is een geheel nieuwe site in gebruik genomen: www.vlindernet.nl

Praktisch
Bij het opzetten van de site is nadrukkelijk uitgegaan van de informatiebehoefte van de gebruikers. Bovenaan de pagina staan de knoppen Organisatie, Vlinders/Libellen, Onderzoek/Beheer, Tuin, Onderwijs, Kinderen, Donateur worden en Actueel. Door deze indeling moet het mogelijk worden dat diverse doelgroepen - natuurbeheerders, tuinliefhebbers, kinderen, onderwijzend personeel, vlinder- en libellenliefhebbers en het grote publiek - snel vinden wat ze zoeken. Door snelkoppen op de openingspagina kan men indien gewenst meteen door naar het doorgeven van waarnemingen, het bestellen van kweekmateriaal of de Engelstalige informatie.
Veel meer dan vroeger is er inhoudelijke informatie op www.vlinderstichting.nl te vinden. Zo is er informatie opgenomen voor een spreekbeurt of werkstuk onder de knop Kinderen. Onder Tuinen vindt u veel praktische informatie over vlinder- en natuurvriendelijk tuinieren. En in de nabije toekomst kan onder de knop Onderwijs lesmateriaal worden gedownload. Voor informatie over vlinders wordt u doorgelinkt naar een nieuwe site van De Vlinderstichting: www.vlindernet.nl.

www.vlindernet.nl
Bij De Vlinderstichting komen dagelijks veel vragen binnen over waargenomen dagvlinders en nachtvlinders. Op www.vlindernet.nl vindt u informatie over alle in Nederland voorkomende vlinders. Van meer dan 900 soorten nachtvlinders (alleen de zogenaamde macro-nachtvlinders) wordt informatie over ecologie en verspreiding gegeven. En per soort is natuurlijk ook een afbeelding beschikbaar. De informatie over het voorkomen in Nederland wordt regelmatig aangevuld met nieuwe gegevens.
U kunt op drie verschillende manieren informatie over een vlinder vinden.
15)- U heeft een vlinder gezien en wilt weten welke soort dit is 16)- U heeft een rups gezien en wilt weten van welke vlinder deze is 17)- Met behulp van een uitgebreide zoekfunctie kunt u zoeken op alle factoren.
Op termijn zal ook voor libellen een dergelijke website worden opgezet.

Vroege vlinders
Op www.vlinderstichting.nl kunt u onder fenologie vroege waarnemingen van dagvlinders doorgeven. De Vlinderstichting verzamelt zoveel mogelijk eerste waarnemingen van de verschillende vlindersoorten in het kader van het fenologieproject dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Vara's Vroege Vogels en De Natuurkalender (www.natuurkalender.nl) De Natuurkalender is een nationaal educatief/wetenschappelijk waarnemingsprogramma dat zich richt op het in kaart brengen van de effecten van klimaatverandering op de jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur.


---