Gemeente Breda

21-03-2002

Financiële steun gemeente voor restauratie Justinus van Nassau Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad voorgesteld
136.134,- beschikbaar te stellen voor de restauratie van het pand Justinus van Nassau aan het Kasteelplein 55. Vanwege de restauratie krijgt dit unieke pand weer zijn oorspronkelijke woonbestemming en levert het een belangrijke bijdrage aan de verlevendiging van de binnenstad. Ook is een innovatieve oplossing - een volautomatische ondergrondse parkeerkluis - gerealiseerd om de parkeerproblematiek op te lossen. De totale restauratiekosten bedragen circa 722.895

Voor de restauratie van het pand Justinus van Nassau zijn tot 2010 geen rijkssubsidiegelden beschikbaar. De gemeente hecht echter veel waarde aan het restaureren van het pand Justinus van Nassau. HEJA projectontwikkeling heeft een bijzondere prestatie geleverd bij het herstellen van de woonbestemming en bij het vinden van een innovatieve oplossing voor de parkeerproblematiek. Het beschikbaar stellen van de gemeentelijke restauratiesubsidie onderstreept de waardering die de gemeente heeft voor de inspanningen van derden om waardevolle rijksmonumenten te restaureren.

Geschiedenis
Op de plaats van het huidige complex stond voor de stadsbrand in 1534 een aanzienlijk huis, genaamd De Engel, ook wel genoemd Engelenburcht. De Gouverneur van Breda, Justinus van Nassau, moderniseerde in 1606 de bestaande bebouwing. Hij bracht onder andere de achthoekige toren aan het Kasteelplein aan. Ook de galerijen op de binnenplaats dateren uit die periode.
Omstreeks 1790 werd het gebouw wederom gemoderniseerd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Het geheel kreeg een sobere Lodewijk XVI-uitstraling.
In 1923 werd het Ethnografisch Museum door de KMA in het pand ondergebracht. In de jaren 1935-1938 werden verbouwingen doorgevoerd voor de museumcollectie.
Op 24 november 1938, ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van de Koninklijke Militaire Academie, werd een modern ingericht museum door de toenmalige minister-president Colijn feestelijk heropend.

De verbouwing tot Volkenkundig museum in 1963 betekende een verdere achteruitgang van het monument. De bouwkundige structuur werd overigens niet aangetast en ook de straatgevels bleven ongewijzigd. Momenteel bestaat het complex uit drie vleugels, die gegroepeerd zijn rondom een binnenplaats.

Breda, 21 maart 2002