MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

21-03-2002
MKB-minderhedenproject een groot succes
Het minderhedenconvenant dat minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid met MKB-Nederland en de Centra voor Werk en Inkomen hebben gesloten om allochtonen aan het werk te helpen in het midden- en kleinbedrijf is een succes. Deze week is de 60.000-ste vacature door mkb-werkgevers gemeld. Door de intensieve begeleiding van de projectadviseurs van CWI hebben inmiddels 41.000 allochtonen een baan gevonden.

Het succes van het mkb-minderhedenproject ligt in de gekozen werkwijze. Het Centrum voor Werk en Inkomen heeft 250 adviseurs vrijgemaakt voor dit project. Deze adviseurs gaan bij mkb-werkgevers langs en informeren hen over de snelle en intensieve dienstverlening van het mkb-minderhedenproject. Werkgevers kunnen vacatures direct aan de mkb-adviseurs doorgeven of melden bij de speciale mkb-vacaturelijn. Binnen een week horen zij of er geschikte kandidaten zijn. Het CWI houdt tot twee maanden na indiensttreding contact met de werkgever. Deze dienstverlening is gratis. Ook de allochtonen die bij het CWI staan ingeschreven worden door de adviseurs intensief begeleid. CWI stimuleert de kandidaten ook om zelf initiatieven richting werkgevers te nemen. De ervaring leert dat deze intensieve en persoonlijke aanpak bijdraagt aan een betere aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Regionale resultaten
De meeste vacaturemeldingen komen tot op heden van werkgevers uit de regio Zuidelijk Noord-Holland (circa 9.250), Rijnmond (bijna 6.900) en Midden-Nederland (bijna 5.000). De meeste vacatures zijn vervuld in respectievelijk Rijnmond (4.200), Zuidelijk Noord-Holland (zo\'n 3.300) en Limburg ( bijna 2.600). In de regio Limburg zijn procentueel de meeste vacatures vervuld: 78 procent. Werkgevers uit Rijnmond hebben ook succes: in 62 procent van de gevallen werd een geschikte kandidaat gevonden. Werkgevers uit Noord-Nederland en Flevoland hebben 59 procent kans. Hun collega\'s uit West-Brabant en Gelderland blijven daar iets onder.

Communicatie
De 1-op-1 aanpak in het mkb-minderhedenproject wordt stelselmatig gecommuniceerd, door brochures, nieuwsbrieven en AanBodkranten met profielen van geschikte kandidaten. Verder rijden drie vacaturelijnbussen door Nederland, met aan boord informatieconsulenten die mkb-werkgevers persoonlijk informeren over het project. Daarnaast worden werkgevers dagelijks geinformeerd via beurzen, ledenvergaderingen en andere bijeenkomsten en zijn twee brochures gemaakt over intercultureel management (Breng kleur in je bedrijf) en het vergroten van de inzetbaarheid van nieuwe medewerkers (Hoe haal ik het beste uit mijn personeel?).

(Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en MKB-Nederland en CWI)

Informatie: drs. A. van Delft