Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht LBR

Rotterdam, 15 maart 2002

Start Wereldscholen op internationale antiracismedag 21 maart

Donderdag 21 maart worden de basisscholen Straap, uit Helmond, en Toermalijn, uit Arnhem officieel ingehuldigd als de eerste Wereldscholen in Nederland. Op een feestelijke middag, vanaf 12.30 uur in het Wereldmuseum te Rotterdam, nemen leerlingen van groep 7 en 8 uit naam van hun school de eerste Wereldschoolklappers in ontvangst. De klappers worden uitgereikt door een Surinaamse Oma (een rol van Verhalenverteller Wijnand Stomp). De kinderen bezoeken vervolgens, in het Wereldmuseum, Het Reispaleis en raken verwikkeld in een Dilemmashow.

Wereldschool, een project voor het primair onderwijs, werkt volgens de methode van School Zonder Racisme, een project voor middelbare scholen dat door het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie)wordt gecoördineerd. Doel van het project is dat iedereen zich, ongeacht verschillen in uiterlijk, land van herkomst of cultuur, welkom voelt op school.
Veel scholen maken al serieus werk van het bevorderen van een zo optimaal mogelijk
pedagogisch klimaat waarin kinderen, leerkrachten en ouders goed kunnen werken. Wereldschool maakt het voor leerkrachten en directies gemakkelijk diversiteit, veiligheid op school en het tegengaan van pesten, vooroordelen, discriminatie en racisme, een vaste plek te geven.

De werking van het project Wereldschool is eenvoudig. De school, en alle bij de school betrokkenen, laten weten èn zien dat respect en verdraagzaamheid van groot belang zijn. Daarom hangt de school het bordje 'Wereldschool' aan de deur en organiseert zij per jaar minstens één Wereldschoolactiviteit. Daarnaast neemt de school een aantal verplichtingen op zich om de school vrij te houden van ongewenst gedrag zoals pesten, achterstelling, bedreiging of uitsluiting.

Dat het project Wereldschool op
Wereldantiracismedag in het Wereldmuseum van start gaat, spreekt na het voorgaande natuurlijk voor zich.