Provincie Zuid-Holland

19-03-2002

Provincie geeft mensen met handicap meer stem

Het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland heeft 2002 uitgeroepen tot het jaar van de mensen met een handicap. De provincie wil de positie van mensen met een handicap versterken door hen of hun vertegenwoordigers mondiger te maken. In totaal zijn er voor 2002 drie emancipatieprojecten gepland. Het motto van dit themajaar is: Uit eigen beweging.

De provincie voelt zich verantwoordelijk voor een goede kwaliteit van zorg- en dienstverlening. Door haar regionale werkwijze is zij in staat om gemeenten, zorgverzekeraars en zorginstanties bij elkaar te brengen om samen problemen aan te pakken en successen te realiseren. Deze samenwerking is nodig om mensen met een handicap goed te ondersteunen.

Partners in Policymaking
Op 5 en 6 april start de cursus Partners in Policymaking. Het project is bedoeld voor volwassenen met een handicap en ouders van kinderen tot 18 jaar met een handicap. Tijdens acht intensieve weekendsessies leren de deelnemers hoe ze een heldere boodschap moeten formuleren en presenteren. Ze ontwikkelen vaardigheden om een gelijkwaardige gesprekspartner te zijn voor politici, beleidsmakers, zorgprofessionals, de media en eigen belangenorganisaties. Tijdens de cursus komen zaken aan bod als geschiedenis van de gehandicaptenbeweging, de structuur van de zorg in Nederland, burgerrechten en wetgeving, onafhankelijke belangenbehartiging, public relations en politiek, veranderingsmechanismen en visie. Tijdens de cursus vertellen vooraanstaande sprekers over hun eigen ervaringen, de politiek en de beleidswereld.

Het Regionaal Bureau Ondersteuning gehandicapten De zorgvrager kan uitgroeien tot een mondige, zelfbewuste en goed geïnformeerde consument door de informatie en de ondersteuning van een regionaal bureau, kortweg de Winkel genoemd. De zorgvrager kan uiteindelijk door de hulp van de Winkel beter een selectie maken uit het zorgaanbod.

De Bus
Tijdens een evenement van een dag in september wordt een inspirerende virtuele busreis gemaakt langs een tiental vernieuwende initiatieven in de provincie. De provincie nodigt de volgende mensen uit: regionale en landelijke beleidsmakers, politici (vertegenwoordigers van) mensen met een handicap en zorgaanbieders. Ook looft de provincie per regio een startsubsidie uit van 23.000 euro voor de ontwikkeling van nieuwe projecten of initiatieven waaruit spreekt: Uit eigen beweging.