Provincie Zuid-Holland

19-03-2002

Provincie wil versnelde aanleg groen rond de stad

De bestaande plannen van de provincie Zuid-Holland voor groen rond de stad moeten sneller worden uitgevoerd. De ontwikkeling van circa 5000 hectare groen om de stad in Zuid-Holland loopt nu grote vertraging op, omdat de rijksoverheid onvoldoende financiële middelen inzet. Dit schrijven Gedeputeerde Staten in hun reactie op het tweede Structuurschema Groene Ruimte aan staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

In het tweede Structuurschema Groene Ruimte geeft de rijksoverheid haar nieuwe groenplannen aan voor de komende twee decennia. De provincie juicht een groot deel van deze plannen toe, maar vindt tegelijkertijd dat de rijksoverheid eerst haar eerdere toezeggingen voor bestaande groenplannen (uit het eerste Structuurschema Groene Ruimte) moet waarmaken. Daarnaast gaat het tweede Structuurschema te veel over ambities en te weinig over middelen en instrumenten om de plannen uit te voeren.

Voor de aanleg en ontwikkeling van de groengebieden, heeft de provincie financiële steun nodig van het Rijk. Deze steun is toegezegd, maar nog onvoldoende ingezet. Veel gronden rond de stad worden aangekocht door projectontwikkelaars, die veel hogere prijzen kunnen bieden aan de agrariërs dan de overheid.

Naast financiële inzet zijn er nog andere maatregelen nodig om het groen rond de stad aan te kunnen leggen. De provincie vindt dat het instrument onteigening voor groen meer kan worden ingezet en dat daarbij volledige schadeloosstelling aan agrariërs dient plaats te vinden. Ook goede afspraken en overeenkomsten over de groene bestemmingen en de grondverwerving daarvan tussen het Rijk, de provincie en de gemeenten acht het provinciaal bestuur onontbeerlijk.

De provincie is bereid om ook zelf de nodige financiële inzet te plegen. Jaarlijks geeft de provincie meer dan 20 miljoen euro uit aan haar groenbeleid. De reactie van de provincie gaat verder in op de noodzaak van het tegengaan van de bureaucratie en ingewikkeldheid in de vele rijksregelingen. De regelingen moeten vereenvoudigd worden. Pas dan kunnen de provincie en de gemeenten optimaal gebruik maken van de diverse financiële rijksregelingen. Tenslotte biedt het provinciaal bestuur aan om samen met het ministerie van LNV te werken aan het versnellen van de uitvoering van het groenbeleid.