Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Principeakkoord kop-CAO ASR: de kracht van de vakbondsleden

Op alle door de vakorganisaties ingebrachte voorstellen heeft ASR aanzienlijke concessies gedaan. Dit heeft geleid tot een principeakkoord over de kop-CAO ASR.

Ter aanvulling op het resultaat van 11 december 2001 is het volgende afgesproken:

* Winstdelingsregeling
Voor alle winstgerechtigde medewerkers zal over 2001 een winstdelingspercentage worden uitgekeerd van 12,5% (was11%). De tabel winstdelingspercentage is aangepast: minimaal 4% bij een winstdaling van 50 tot 0% (was 3%), maximaal 13% bij een winststijging van 25% of meer (was 12%).

Er is een stabiliseringsfactor ingevoerd die eventuele grote schommelingen in het winstdelingspercentage van jaar tot jaar dempt. Bij een winstdaling is het winstdelingspercentage in één jaar maximaal 3% lager, bij een winstgroei wordt het winstdelingspercentage maximaal 4% hoger dan het voorgaande jaar.
* Functie- en indelingssystematiek
De nieuwe salarisverhogingssystematiek, inclusief prestatietoeslag wordt voor alle medewerkers -dus ook voor medewerkers van ASR-oud- per 1 april 2002 ingevoerd. Er geldt voor de prestatietoeslag geen maximum grondslag (bij AMEV was er wel een maximum grondslag).

De perspectiefgarantie is verlengd tot 4 jaar met een minimum van 90% (was 3 jaar). Deze verbeterde garantie geldt voor AMEV medewerkers.
Omdat de maximum salarisbedragen van het nieuwe functiegebouw ten minste overeenkomen met die van het functiegebouw van ASR-oud, was de eerder afgesproken perspectiefgarantie voor medewerkers van ASR-oud van beperkte waarde. Daarom is besloten de maximum salarisbedragen van het nieuwe salarisgebouw direct in te voeren. Daardoor komt de perspectiefgarantie voor medewerkers van ASR-oud te vervallen. Hierop geldt één uitzondering. Medewerkers met een functie die in groep I was ingedeeld en die in het nieuwe functiegebouw roep 10 is ingedeeld hebben wel de perspectiefgarantie van 4 jaar, met een minimum van 90%.

Bij promotie is een extra perspectiefgarantie afgesproken. Wordt tot en met 1 januari 2004 promotie gemaakt naar een functie die één groep hoger is ingedeeld, dan heeft de medewerker in de nieuwe groep wederom een salarisgarantieperspectief van 4 jaar met een minimum van 90%, gebaseerd op het maximumsalaris van de hogere groep volgens het oude AMEV-salarisgebouw.

* Uitkering bij arbeidsongeschiktheid
Op 18 januari 2002 waren in aanvulling op het in december bereikte onderhandelingsresultaat al onderstaande afspraken gemaakt met betrekking tot arbeidsongeschiktheid.

Voor AMEV-medewerkers die op 31 maart 2002 gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en een WAO-uitkering ontvangen, wordt de huidige praktijk gecontinueerd. Dat houdt in dat hun inkomen gedurende twee jaar (vanaf het moment van aanvang van de WAO) wordt aangevuld tot 100% en dat bij de bruto aanvulling de vakantietoeslag, de 13e maand en de winstdelingsuitkering zijn inbegrepen. Overeenkomstig de huidige praktijk vindt na die twee jaar jaarlijks een beoordeling plaats. Aan de hand van die jaarlijkse beoordeling wordt beslist of de arbeidsverhouding en de aanvulling, gewijzigd of ongewijzigd, worden voortgezet. AMEV-medewerkers die op 31 maart 2002 volledig arbeidsongeschikt zijn, ontvangen gedurende maximaal twee jaar een bruto aanvulling tot 100% (vanaf het moment van aanvang van de WAO). Na drie jaar volledige arbeidsongeschiktheid wordt het dienstverband beëindigd door ASR.

De kracht van de vakbondsleden
Tijdens de onderhandelingen is gebleken dat ASR gevoelig is voor de vele signalen van de vakbondsleden, zoals de drukbezochte ledenvergaderingen en het verspreiden van pamfletten. Het draagvlak onder het personeel was zo belangrijk voor ASR dat men uiteindelijk bereid was bovenstaande aanvullingen af te spreken.

Stemmen
Het bereikte principeakkoord komt voor een belangrijk deel tegemoet aan de eisen die de vakbondsleden hebben gesteld. Wij leggen dit akkoord daarom aan u voor met een positief stemadvies.

U kunt uw stem uitbrengen via het aan u verstuurde stemformulier. Gaarne retourneren vóór 2 april 2002.

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga, tel: 023 - 565 10 52, email: i.wiersinga@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 20 maart 2002.