Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2002/888
datum
20-03-2002

onderwerp
Antwoorden op schriftelijke vragen over slachtprijs voor rundvee TRC 2002/2629

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Bijgaand ontvangt u mijn antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Stellingwerf (ChristenUnie) over de slachtprijs voor rundvee.

datum
20-03-2002

kenmerk
VVA. 2002/888

bijlage

1
Ja, dergelijke signalen zijn mij bekend.

2
Indien dieren ziek zijn, is euthanasie een middel dat terecht overwogen en toegepast wordt. In de meeste gevallen zal hiervan sprake zijn. Gezien de zorg voor voedselveiligheid is het door middel van euthanasie en destructie uit de voedselketen houden van dergelijke dieren niet per definitie een slechte ontwikkeling. Het zou wel zorgelijk zijn als het gezonde dieren betreft, die vanuit economische oogpunt worden doodgespoten. De mate waarin dit daadwerkelijk het geval is, is op dit moment niet aan te geven.

3
Over de omvang van deze praktijk zijn mij geen precieze cijfers bekend.

4
Het beleid geeft veehouders en veeartsen de ruimte om hierin hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Daarbij zullen zij ook afwegen of het, gezien het welzijn van het dier, verantwoord is het dier (langdurig) te behandelen. Omdat de zorg voor voedselveiligheid van uitermate groot belang is, kunnen sommige gedurende langere tijd behandelde dieren of daarvan afkomstige producten niet voor consumptie worden aangeboden. Uit economische overwegingen kan dus niet elk ziek dier worden behandeld. Euthanasie is dan onvermijdelijk.

5
Zie antwoorden 2 en 4.

6
Goede veehouders zullen een afweging maken van alle kosten en baten, maar ook van andere aspecten zoals dierenwelzijn. De kosten van de BSE-test vormen slechts een onderdeel van deze afweging. Per monster werd overigens een tarief van EUR 43,11 (excl. BTW en excl. EU-bijdrage) bij slachterijen in rekening gebracht. Er is grote variatie in de wijze waarop in de verschillende lidstaten de kosten van het gehele BSE-testproces en het toezicht daarop doorberekenen. In mijn brief van 27 december 2001 (Kamerstukken II, 2001-2002, 24668, nr. 76) aan uw Kamer ben ik daar reeds op ingegaan.

7
In mijn brief van 27 december 2001 heb ik aangegeven dat een deel van de BSE-testkosten ook in 2002 voor rekening van de overheid zijn. Het betreft de kosten die gepaard gaan met de testuitvoering (monstername, transport en terugkoppeling uitslagen) en de toezichts- en beoordelingskosten van ID-Lelystad. Ook de kosten voor het testen van kadavers, die - in tegenstelling tot hetgeen de vraagsteller veronderstelt - wel op BSE getest worden, worden door de overheid gedragen. De overige kosten zijn voor rekening van de sector. Ik ben van mening dat de overheid hiermee in voldoende mate bijdraagt aan de kosten van de BSE-test. De testkosten worden, met de inschakeling van private laboratoria, door de markt bepaald. Juist de sector heeft op deze constructie aangedrongen, zodat zij met de laboratoria afspraken kan maken over de hoogte van de testkosten.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Stellingwerf (ChristenUnie) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de slachtprijs voor rundvee. (Ingezonden 27 februari 2002)

1
Is het u bekend dat ten gevolge van de extreem lage slachtprijs voor rundvee de laatste tijd steeds meer rundvee op verzoek wordt doodgespoten en derhalve niet ter slacht wordt aangeboden maar via de destructie vernietigd? 1

2
Hoe beoordeelt u deze ontwikkeling?

3
Hoe omvangrijk is deze praktijk en hoe ontwikkelt deze zich?

4
Dienen het beleid en het handelen van de gehele keten niet vooral gericht te zijn op herstel van zieke en zwakkere dieren waar het hier volgens de informatie om draait en waar het ook dieren betreft die vroeger nadrukkelijk nog wel voor de slacht werden en konden worden aangeboden?

5
Erkent u dat aan de hier gesignaleerde ontwikkeling vooral bedrijfs-economische motieven ten grondslag liggen en dat dit uit ethisch oogpunt zorgelijk is?

6
Onderkent u de moeilijke afweging waar rundveehouders in dergelijke situaties voor staan en dat die keuze voor een belangrijk deel wordt beïnvloed door het feit dat de kosten voor de verplichte BSE-test, ad 114 Euro (250 gulden) geheel door de betreffende veehouder moeten worden opgebracht? 2 Door wie worden de kosten voor de BSE-test in de andere EU-landen gedragen en hoe hoog is daar de gemiddelde slachtprijs?

7
Bent u bereid om de kosten voor de verplichte BSE-test, mede vanwege het feit dat het hier toch vooral om een algemeen volksgezondheidsbelang gaat, voor rekening van het rijk te laten komen? Zo neen, waarom niet? Bent u dan ten minste bereid, zolang de slachtprijs in Nederland zich beneden een bepaald bedrag bevindt, de kosten van de verplichte BSE-test tijdelijk voor rekening van het rijk te nemen?

1 Agrarisch Dagblad, 29 januari 2002 en 7 februari jl. 2 Bij destructie van een rund kan de BSE-test achterwege blijven.

up Reageren
Homepage

---