Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Vernieuwing Groen Onderwijs

20 maart 2002 -
Het groene onderwijs, waarvoor de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) verantwoordelijk is, moet inhoudelijk vernieuwen. Daartoe zijn twee soorten ontwikkelingen nodig. Enerzijds zal het vakdepartementale onderwijsbeleid moeten worden versterkt. Anderzijds is verdergaande harmonisatie nodig met het algemene onderwijsbeleid, met als resultaat integrale regelgeving en gelijke bekostigingssystemen. De ministeries van LNV en Onderwijs, Cultuur enWetenschappen (OCenW) pakken de harmonisatie de komende jaren gezamenlijk op.

Dit schrijft minister Brinkhorst (LNV) mede namens minister Hermans (OCenW) in de beleidsbrief 'Groen Onderwijs 2010: vernieuwing van de inhoud'. Minister Brinkhorst heeft deze brief vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. Op dit moment zien de betrokken ministers geen aanleiding voor een herziening van de huidige verantwoordelijkheidsverdeling voor het groene onderwijs of voor structuurveranderingen in het onderwijssysteem. Minister Brinkhorst kondigt aan dat hij binnenkort, samen met minister Hermans een conferentie organiseert over de toekomstige rol van vakdepartementen bij onderwijs. De rol van het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties zal hierin nadrukkelijk aandacht krijgen.

De sector voedsel en groen is volop in ontwikkeling. Er is sprake van veel innovatie, de sector oriënteert zich prominenter op de internationale markten en maakt steeds meer werk van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze ontwikkelingen dagen het groene onderwijs uit om te vernieuwen. Om te waarborgen dat ook in de toekomst voldoende, goed gekwalificeerde mensen de arbeidsmarkt voor voedsel en groen kunnen betreden, moet het groene onderwijs worden verbreed en moeten meer verbindingen worden gezocht met andere sectoren in het onderwijs. Inhoudelijke vernieuwing zal zich richten op het realiseren van vraaggestuurd onderwijs van hoge kwaliteit dat aansluit bij maatschappelijke ontwikkelingen in het onderwijs in het algemeen en in voedsel en groen in het bijzonder. De onderwijsinstellingen zijn eerstverantwoordelijk voor de inhoudelijke vernieuwing. Minister Brinkhorst geeft een impuls aan het proces dat daarvoor nodig is door het vakdepartementale onderwijsbeleid te versterken en door maximaal ruimte te geven voor samenwerking van groene instellingen met instellingen van OCenW. Hiervoor is het nodig dat verschillen in uitvoering van het algemene onderwijsbeleid worden geslecht. Zo wordt beter gewaarborgd dat groene instellingen een gelijkwaardige positie hebben in het totale onderwijs en voor iedereen toegankelijk en bereikbaar blijven.

Verdergaande harmonisatie moet ertoe leiden dat nog resterende verschillen in bekostigingssystemen verdwijnen en tot integrale regelgeving binnen voor het algemene onderwijsbeleid. Voor de uitvoering van regelgeving wordt gestreefd naar één loket voor het gehele onderwijs. Minister Brinkhorst schrijft dat hij de uitvoeringsorganisatie Centrale Financiële Instellingen (CFI) hiervoor het beste toegerust vindt. In een contract zal worden vastgelegd op welke manier CFI de uitvoering voor LNV doet. De harmonisatie vraagt om een andere manier van samenwerken tussen de ministeries van OCenW en LNV. Zo zal een begin moeten worden gemaakt met de integratie van het overleg met het groene onderwijs over het algemene onderwijsbeleid binnen het algemene overleg van OCenW . Minister Brinkhorst ziet hiertoe goede mogelijkheden. Een werkgroep van LNV en OCenW zal dit proces van harmonisatie oppakken.

Zie ook de beleidsbrief 'Groen Onderwijs 2010: vernieuwing van de inhoud'