Rijksarchiefdienst

Octrooi van de staten-generaal aan de verenigde oost-indische compagnie, 20 maart 1602-2002.

Precies 400 jaar geleden vandaag, op 20 maart 1602, is de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgericht. In de Ridderzaal, de plaats waar de VOC destijds het licht zag, zal vanmiddag de oprichting worden herdacht in aanwezigheid van onder meer koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima, leden van de regering en tal van internationale gasten. De NPS zendt de feestelijke bijeenkomst rechtstreeks uit op Nederland 2, vanaf 15.15 uur.

Het begin van 's werelds eerste multinational werd destijds bekrachtigd in het octrooi of de oprichtingsakte. Het Nationaal Archief i.o., het huidige Algemeen Rijksarchief in Den Haag, is de thuisbasis van dit octrooi van de VOC. Voor deze bijzondere gelegenheid is het topstuk overgebracht naar de Ridderzaal waar het vandaag is te bewonderen.

In het octrooi verlenen de Staten-Generaal van Holland aan de Compagnie het monopolie om handel te drijven met Oost-Indië. Bovendien mocht ze namens hen forten bouwen, oorlog voeren en contracten aangaan met vreemde mogendheden.

Achtergrond
De oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie had twee doelen. Ten eerste werden de verschillende compagnieën te Amsterdam, Middelburg, Rotterdam, Delft, Hoorn en Enkhuizen, die elkaar op zee beconcurreerden tot een sterke handelseenheid gebracht. Bovendien - de Republiek zat toen midden in de Tachtigjarige Oorlog - betekende een sterke en eendrachtige handelsvloot een geducht wapen tegen de Spanjaarden en de Portugezen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de twee belangrijkste hoofdrolspelers in dit tijdvak, de Hollandse raadpensionaris Johan van Oldenbarneveldt, en de stadhouder prins Maurits aan de wieg van dit octrooi hebben gestaan.

Nationaal Archief i.o. en de VOC
Op deze website onder het thema VOC vindt u uitgebreide achtergrondinformatie over de Compagnie. U kunt er ook doorklikken naar een drietal bijzondere projecten die het Nationaal Archief i.o. heeft ontwikkeld over de handels- en scheepvaartonderneming:
* Atlas Mutual Heritage: een digitale beeld- en databank over alle landen en regio's waar de VOC zich heeft gevestigd
* TANAP: een internationaal samenwerkingsproject voor het behoud van het culturele erfgoed van de VOC

* Uitgevaren voor de Kamers: een digitale databank in ontwikkeling met de persoonsgegevens van 700.000 dienaren van de VOC tussen 1700 en 1794

In dit VOC-jaar vindt een keur aan publieksevenementen en manifestaties plaats. Op www.voc200.nl vindt u een uitgebreid overzicht van alle activiteiten.