Federatie van Ouderverenigingen

Signalementen

20 maart 2002

Signalementen

Beeldvormingscampagne

Begin april start een beeldvormingscampagne over mensen met een handicap in de media. De inhoud moet nog even een verrassing blijven. De FvO werkt in de campagne samen met CG-Raad en Somma. De financiële middelen zijn ter beschikking gesteld door VWS.

Verkiezingen

Op de website van de ouderverenigingen www.fvo.nl is allerlei informatie met het oog op de Kamerverkiezingen op de startpagina aan te klikken onder het beeldmerk van het bekende hokje op het stembiljet.
Volgende week komt ook een makkelijke leesbare vergelijking van programmas voor mensen met een verstandelijke handicap beschikbaar onder de titel Op wie stem jij?.

Voorlichting over samenwerking zorg/onderwijs

Op dit moment wordt gezocht naar mogelijkheden gecombineerde zorg/onderwijs-arrangementen te bieden aan kinderen die op een heel laag niveau functioneren.
Er blijkt grote behoefte aan informatie en goede voorbeelden. Tussen 20 maart en5 april worden verspreid in het land bijeenkomsten georganiseerd door de wegbereiders die het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen heeft aangesteld. De bijeenkomsten zijn gericht op direct betrokkenen zoals bestuurders, directies van scholen en mensen van de kinderdagcentra.
Vanuit de FvO zijn Hillie Beumer en Nicole Houdijk hierbij betrokken. De wegbereiders willen ook de mogelijkheid van werkbezoeken bij samenwerkingsprojecten openstellen. In de eerste plaats voor werkers, maar ook voor ouders. Er zal een kijkwijzer voor ouders ontwikkeld worden, een lijst met aandachtspunten waarop zij kunnen letten. Ouders zullen vast door kinderdagcentra benaderd worden, maar belangstellende ouders kunnen zich ook richten tot de Wegbereiders expertisecentra, t.a.v. Sylvia Hasper, Ierlandlaan 19, 2713 HG Zoetermeer, tel. (079) 320 33 30, internet www.wegbereiders.nl

Buitenschoolse opvang

Op 16 april organiseert het NIZW een slotconferentie voor het project Kinderen met een verstandelijke handicap in de buitenschoolse opvang. De conferentie Samen naar de BSO vindt plaats in Rotterdam en mikt vooral op alle betrokkenen van het project. De FvO levert een bijdrage aan het forum op die dag.
De ervaringen en praktijkvoorbeelden van het project worden verzameld in een boek. In Kaders komen we binnenkort terug op dit onderwerp.

Advies gevraagd over community care

Minister Borst heeft de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) gevraagd om een advies over hoe het concept community care tot een succes gemaakt kan worden. De RVZ spitst het advies toe op de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Ook de Raad voor Maatschappelijke ontwikkeling zal een advies uitbrengen over community care.
Ter voorbereiding heeft de RVZ een discussieplatform opgericht op internet. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via http://groups.yahoo.com/group/rvzforum
Daarnaast heeft de RVZ haar website vernieuwd: adviezen en ander gerelateerd nieuws zijn daarop te vinden.: www.rvz.net

Nieuwe brochure FvO over Trisomie 18/Trisomie 13

In de serie brochures over syndroomspecifieke informatie is nu een brochure verschenen over Triosomie 18 en Trisomie 13. De brochure geeft veel informatie, afgewisseld met ervaringsverhalen en fotos. De prijs is 5,75 voor leden en 8,62 voor niet-leden, inclusief administratie- en verzendkosten.

Lespakket Wie ben jij?

Op 13 maart presenteerden NIZW en KLOS-TV het lespakket Wie ben jij?. Met dit lespakket kunnen leraren van basisscholen met hun leerlingen praten over de beeldvorming van mensen met een handicap. De FvO was betrokken bij de ontwikkeling van het pakket. De lessenserie heeft voor elke leeftijdsgroep verschillende activiteiten. Bij het pakket horen ook twee videos en lesschriften voor de oudere leerlingen. Samen met een docentenhandleiding zit het pakket in een koffer. Het kost 23,75. ISBN 90-5-5-960-6. Het is onder nummer E 32934 te bestellen bij de NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, tel. (030) 230 66 07, e-mail bestel@nizw.nl

Brochure over de Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie van de Gezondheidszorg heeft een brochure gepubliceerd over het werk van de Inspectie. De brochure vermeldt ook de adressen, de werkgebieden en de verantwoordelijke inspecteurs.