Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT)

Persbericht van de AWT
20 maart 2002

Onderzoek staat te ver af van de onderwijspraktijk Wetenschappelijke onderzoekers van het onderwijs houden zich te weinig bezig met onderwerpen en vragen die leerlingen, docenten en scholen belangrijk vinden. Het onderzoek zou meer in samenwerking met de scholen moeten gebeuren en niet in instituten die ver weg van de praktijk staan. Scholen zouden budgetten moeten krijgen voor het inhuren van ondezoekers en adviseurs.

Dat is een belangrijke boodschap van het rapport Schoolagenda 2010 van een verkenningscommissie die is ingesteld door de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) en de Commissie Overleg Sectorraden (COS). Voorzitter van de commissie was prof.dr. Len de Klerk, oud-hoogleraar onderwijspsychologie, oud-rector van de Katholieke Universiteit Brabant en oud-lid van de Onderwijsraad. De startvraag van de commissie was: met welke ontwikkelingen krijgen scholen en andere onderwijsinstellingen in de toekomst te maken en van welke thema's moeten wetenschappers meer te weten komen om vernieuwingen in de onderwijspraktijk te ondersteunen? De commissie noemt thema's waar meer onderzoek naar moet worden verricht, zoals onderwijs aan immigranten, de problemen van grote scholen, de lerarentekorten, het gebruik van ICT als onderwijsvorm, marktwerking in het onderwijs, en het 'nieuwe leren' waarbij het leren niet louter vakgebonden is (rekenen, taal) maar ook leren op de werkplek (ervaringsleren).
Voor deze thema's blijft onafhankelijk onderzoek nodig, maar vernieuwingen op deze terreinen kunnen op tal van andere manieren tot stand komen, zoals workshops, samen ontwerpen maken, expirimenteerateliers e.d. De onderzoeker werkt in deze gevallen samen met betrokkenen (leerlingen, docenten) al expirimenterende aan vernieuwningen.
Wanneer voor een dergelijke aanpak wordt gekozen, dan moet het bouwwerk van allerlei ondersteunende instellingen onder de loep worden genomen. Momenteel is er weinig samenhang tussen onderzoeksinstellingen, schoolbegeleidingsdiensten, pedagogische centra, lerarenopleidingen, adviesbureaus e.d. Al die ondersteunende diensten zouden dichter bij de school geplaatst moeten worden. Het verdient zelfs overweging om een deel van de middelen voor deze ondersteunende diensten naar de scholen over te hevelen.

Het rapport Schoolagenda 2010 bestaat uit twee losse delen: deel 1 - Verkenning Kennis van Educatie 2010, en deel 2 - Essays. Ze zijn te bestellen via de Postbus 51 Informatiedienst, tel. 0800-8051 of www.postbus51.nl of ze zijn in pdf beschikbaar op www.awt.nl en www.minocw.nl/cos. Informatie kan worden ingewonnen bij mw. dr. V.C.M. Timmerhuis, secretaris AWT (070-3110929) en drs. P. Morin, secretaris COS (079-3232871)


* Ga terug naar de pers pagina

* Ga terug naar de AWT Homepage

* E-mail aan de AWT over deze WWW pagina's
* E-mail aan de AWT voor overige zaken

laatst gewijzigd 20-03-2002