Federatie van Ouderverenigingen

Patiëntenbeleid

20 maart 2002

Tweede Kamer over patiënten- en consumentenbeleid

Op 18 maart sprak de Tweede Kamer in evaluerende zin over drie wetten: de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz), de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wbgo) en de Wet klachtrecht. De bespreking werd gezet in het kader van het brede patiënten- en consumentenbeleid, zoals door minister Borst neergelegd in de nota Met zorg kiezen.
Belangrijke kritiek van onze kant op die nota was dat er onvoldoende duidelijkheid is welke mogelijkheden de cliënt in handen krijgt om vraagsturing te bewerkstelligen. Over vraagsturing wordt vooral gesproken in termen van een flexibel aanbod. De zorgvraag moet echter centraal staan. Een tweede groot bezwaar was het sterke accent op gezondheidszorg.
Binnen het NPCF-verband heeft de FvO meegewerkt aan een alternatieve nota over patiënten- en consumentenbeleid, als reactie op de nota van minister Borst.

Op 18 maart reageerden de Kamerleden positief op de alternatieve nota. In de eerste termijn zijn veel van onze argumenten herhaald, met complimenten in de richting van patiënten- en consumentenorganisaties. Drie fracties vroegen de alternatieve nota in te voegen in de VWS-nota. Dit heeft het niet gehaald, maar mevr. Borst heeft wel toegezegd de beide notas naast elkaar te leggen en punten over te nemen. Verder heeft zij de Kamer voor de zomer een concreet actieplan toegezegd, met een financiële paragraaf. Ook vroeg de Kamer bij motie om concrete toetsbare beleidsdoelen en regelmatige voortgangsrapportage. Minister Borst meent dat het eerste is toegezegd via het actieplan. Op 26 maart volgt stemming. Wordt vervolgd dus.In de volgende nieuwsbrief komen we ook nog even terug op de evaluatie van de drie wetten die naast de nota Met zorg kiezen aan de orde waren.