Gemeente Capelle a/d IJssel

VROM laat Hitland vrij van bebouwing

In de VROM-nota Ruimte maken, ruimte delen heeft het kabinet eind december 2000 zijn voornemens gepresenteerd voor een nieuw nationaal ruimtelijk beleid voor de komende twintig jaar. De nota Ruimte maken, ruimte delen is de Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening in Nederland.
In dit document wijst het kabinet onder meer de gebieden aan waar het grootste deel van de verstedelijking in Nederland zal plaatsvinden. In die gebieden komen meer dan tweederde van de nieuwe woningen en meer dan driekwart van de nieuwe arbeidsplaatsen. In de nota wordt rekening gehouden met een groei van de bevolking tot ongeveer 18 miljoen inwoners in 2030. Verder zijn zeven zogenaamde 'Nationale landschappen' aangewezen: gebieden met een bijzondere landschappelijke, cultuurhistorische en recreatieve waarde die belangrijk zijn om te behouden. Provincies en gemeenten moeten bij het uitstippelen van hun eigen ruimtelijk beleid rekening houden met het in de Vijfde Nota vastgelegde rijksbeleid.

Hitland en Groene Zoom
Aanvankelijk liet de Vijfde Nota de ruimte om zowel het Hitlandgebied als het gebied de Groene Zoom, beide in de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel, te bebouwen.
Tijdens de inspraakperiode heeft het gemeentebestuur van Capelle aan den IJssel aan de Minister van VROM meegedeeld, bebouwing van Hitland en Groene Zoom onaanvaardbaar te vinden. Ook andere gemeenten uit de regio hebben dergelijke reacties op het plan kenbaar gemaakt. Mede op basis van de (1.000) inspraakreacties is de Vijfde Nota aangepast.
In de aangepaste versie van de Vijfde Nota, die in januari van dit jaar is verschenen, is de mogelijkheid om het Hitlandgebied te bebouwen geschrapt. Dit gebied is namelijk alsnog opgenomen in één van de zeven Nationale landschappen (het Groene Hart), waar maar zeer beperkt gebouwd mag worden. De Groene Zoom is echter buiten het nationale landschap het Groene Hart gehouden.

De aangepaste versie van de Vijfde Nota wordt op 25 maart 2002 in de Tweede Kamer behandeld. Daarna zal de definitieve versie ervan worden vastgesteld.