FNV
Oprichting NL Sporter
Publieksvoorlichting - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl-
Toespraak van voorzitter Lodewijk de Waal bij de perspresentatie in het Olympisch Stadion (Amsterdam) op 20 maart 2002 van de nieuwe FNV-bond: NL Sporter.
Beste mensen,
Vandaag staan topsporters centraal, waar kan dat beter dan hier in het Olympisch stadion in Amsterdam.
We hebben 'maar' 8 medailles behaald op de winterspelen.
Ik vind dat een prachtige prestatie voor zo'n klein land.
Sponsors denken daar blijkbaar anders over.
Nog tijdens de Spelen liet één van hen weten dat hij de medische voorzieningen en trainingsfaciliteiten fors wilde verbeteren, maar dat de salarissen best een eind omlaag konden.
Mijn conclusie is dat de topsport volwassen wordt, maar dat het nog niet betekent dat we ook volwassen met onze topsporters omgaan.
Sporters zijn mensen die kei- en keihard moeten werken en zich in een relatief korte tijd waar moeten maken.
En wanneer hij of zij niet meer presteert, dan zappen we met z'n allen naar een andere zender of richten we ons op een nieuw aanstormend talent.
Sporters fixeren zich veelal op de prestaties.
En het gedoe rond contracten, sponsors, verzekeringen e.d. leidt in feite af om die prestaties neer te zetten.
Nu doet Gretha Smit heel nuchter over doorschaatsen met een kapotte knieband.
Maar hoe is dat over 20 of 30 jaar?
Waarmee ik maar wil zeggen dat topsporters er verstandig aan doen om oog te houden voor hun maatschappelijke carrière na de topsportcarrière.
De sport is hoe langer hoe meer een echte bedrijfstak geworden. Niet alleen voor de mensen die er werkzaam zijn maar juist ook voor hen die als top- of beroepssporter hun inkomen verwerven. De tijden zijn voorbij dat er 'professioneel' geschaatst werd voor een rollade als inzet, zoals onlangs Rintje Ritsma in Salt Lake City treffend weergaf in een interview. Het gaat in de sport om grote commerciële en financiële belangen, die niet zelden over de hoofden van de sporter spelen. Sporters zijn echter geen commerciële hebbedingetjes. Ze zijn geen gedresseerde aapjes die zelf niets in te brengen hebben. Sterker nog: zonder hun staat de hele bedrijfstak met lege handen. De druk op prestaties is enorm, en zodra je even niet presteert dreigt de sponsor het contract op te zeggen of niet meer te verlengen. Topsport is hooguit politiek salonfähig geworden, als politici willen delen in het olympisch succes. Buiten de Ridderzaal is het nog altijd een jungle voor sporters.
Wij zijn dan ook trots om vandaag een nieuwe loot aan de FNV stam aan u te presenteren, NL Sporter. NL Sporter die als onderdeel van de Federatie FNV Sport (die inmiddels drie jaar bestaat) de belangen zal behartigen van de top- en beroepsporter in Nederland.
Jochem Uytdehaage en Erben Wennemars zijn een van de eersten die zich hebben aangemeld bij NL Sporter.
Ze doen dat uit welbegrepen eigenbelang.
En omdat ze het vertrouwen hebben dat NL Sporter verstand van zaken heeft.
Want deze club is opgericht door de topsporters zelf.
Het initiatief is genomen door de atleten zelf; nl. door de Atletencommissie van NOC*NSF.
En wij steunen dit van harte.
Ik heb het al eerder en vaker gezegd; werken is topsport en topsporten is werk.
NL Sporter gaat als onafhankelijke belangenorganisatie, de sporter adviseren en bijstaan in belangen voor nu en belangen voor later. NL Sporter doet dit voor de individuele sporter, maar ook voor het collectief. NL Sporter weet zich daarbij gesteund door de Federatie FNV Sport en daarmee ook door de FNV.
Vanaf nu kunnen sporters en andere werknemers in de sport in Gouda bij de Federatie FNV Sport terecht. In Gouda zijn de krachten van de vakbonden in de sport gebundeld: voor de breedtesport, werknemers en scheidsrechters in de sport bij FNV Sport, voor betaald voetballers bij de VVCS, voor de wielrenners bij de VVBW, en dan nu ook voor top- en beroepsporters bij NL Sporter.
Er is genoeg werk aan de winkel.
Het is niet allemaal goud wat er blinkt.
Er zijn ook wensen: de FNV zou graag zien dat de overheid samen met NL Sporter en de Federatie FNV Sport in overleg treedt over de periode ná de sportcarrière.
Na de sportcarrière moet de sporter invulling geven aan een maatschappelijke loopbaan.
Hiertoe heeft de sporter financiële middelen nodig.
Begrijp me goed: het is niet alleen een kwestie van halen.
De topsport is voor de overheid van onmisbaar belang om de breedtesport te stimuleren.
Door topsport vergaren we kennis en ervaring, en nieuwe generaties die - geïnspireerd door de successen van hun grote voorbeelden - zelf enthousiast gaan sporten.
Als je rapporten ziet waaruit blijkt dat de jeugd steeds minder beweegt, onderstreept dat het maatschappelijke belang van topsport voor de breedtesport.
Federatie FNV Sport kijkt samen met NL Sporter ook naar de lange termijn.
Het zou mooi zijn als we met elkaar kunnen regelen dat we gelijk aan de regeling die al voor voetballers bestaat, kunnen komen tot een overbruggingsregeling voor alle top- en beroepsporters.
Dan hebben sporters ook nog iets om naar uit te kijken wanneer de glans van de medaille is verdwenen en het gejuich is verstomd.
In dit geheel en hoe kan het ook haast anders in ons poldermodel, zie ik ook voor NOC*NSF een taak weggelegd. NOC*NSF als een soort natuurlijke tegenhanger van de Federatie FNV Sport en NL Sporter. Een voordeel is dat Hans Blankert al vertrouwd is met de werkgeversrol. Overheid, NOC*NSF en NL Sporter/Federatie FNV Sport vormen samen een mooi trio.
Als ik terugdenk aan de Olympic Oval, dan vind ik het zo knap dat die schaatsers zo mooi in dat startschot vallen en wegschieten. Ik wens NL Sporter toe dat zij met het vakbondswerk ook zo'n vliegende start maken. Ik ben ervan overtuigd dat u nog veel van ze zult horen met de FNV als steun in de rug.
20 maart 2002
Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/nieuws .