Gemeente Breda

19-03-2002

Relatie gemeente en dorps- en wijkraden in Breda geëvalueerd

De tijd is rijp om de relatie tussen gemeente en dorps- en wijkraden in Breda duurzaam te verbeteren. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg in het onderzoeksrapport Verwachting en Vertrouwen; een onderzoek naar de relatie tussen de gemeente Breda en de dorps- en wijkraden. Het rapport schetst een aantal perspectieven voor de toekomst en geeft ingrediënten voor een vervolgtraject. Het college nam het rapport vandaag officieel in ontvangst en biedt het aan de programmaonderhandelaars aan om het te betrekken bij de vorming van een nieuw college.

Resultaten
Met de resultaten van dit onderzoek krijgen alle partijen een spiegel van hun eigen functioneren voorgehouden. In het rapport bevelen de onderzoekers aan om gezamenlijk een nieuwe start te maken voor een duurzame verbetering van de relatie tussen gemeente en dorps- en wijkraden. Daarnaast lijkt het de onderzoekers verstandig om het districtsgewijs werken in de huidige vorm te beëindigen en in te zetten op een andere vorm van gebiedsgericht werken, waarbij op maat gesneden werkrelaties een belangrijke rol spelen. Hiervoor moeten zowel gemeente als dorps- en wijkraden zich inspannen.

Aanbevelingen
Om tot op maat gesneden werkrelaties te komen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het besef dat de verbetering van de relatie tussen de gemeente en dorps- en wijkraden geen uitstel duldt is bij alle partijen aanwezig. Met de onderhandelingen voor een nieuw bestuursakkoord lijkt de tijd rijp om te veranderen. Daarnaast vinden de onderzoekers dat er een zogenaamde creatief entrepreneur moet komen; iemand die de verandering van het districtsgewijs werken naar de nieuwe situatie moet aanjagen en begeleiden. Zogenaamde verbindingsofficieren moeten in dit proces zorgdragen voor goede relaties met de dorpen en wijken. Tot slot zijn politiek-bestuurlijke steun en ambtelijke rugdekking belangrijke voorwaarden voor verandering volgens de onderzoekers. Hiervoor zou de verantwoordelijkheid voor de relatie met dorps- en wijkraden breder in de organisatie van de gemeente Breda verankerd moeten worden. De onlangs ingestelde Integrale Management Teams lijken hiervoor geschikt. Voor de politieke inbedding lijkt het pas ingevoerde dualistische stelsel kansen te bieden.

Evaluatie
In het kader van de gemeentelijke herindeling in 1997 is in het convenant 'Eenheid in Verscheidenheid onder meer vastgelegd dat de dorps- en wijkraden een vaste gesprekspartner van de gemeente zullen zijn. Deze relatie tussen de gemeente en de dorps- en wijkraden is vastgelegd in een verordening, waarbij is afgesproken om vijf jaar na invoering hiervan de gang van zaken te evalueren. In opdracht van de gemeente Breda onderzochten drs. R. Weterings, dr. M. Boogers en prof. dr. P.W. Tops van de Universiteit van Tilburg hoe de relaties tussen de gemeente en de dorps- en wijkraden zich ontwikkelen. Voor het onderzoek hebben zij gesprekken gevoerd met bestuursleden van dorps- en wijkraden en sleutelfiguren uit de politiek en de ambtelijke organisatie. Belangrijkste doel was te achterhalen op welke wijze gemeente en dorps- en wijkraden beter met elkaar zouden kunnen functioneren. Het onderzoek is een gezamenlijke onderneming geweest, waarbij ontwerp en verloop van het onderzoek steeds onderwerp van gesprek zijn geweest.

Breda, 19 maart 2002