Voedingscentrum
Nieuw onderzoek naar aanwezigheid BSE in rundvlees

Het tv-programma NOVA berichtte maandagavond dat er nieuw onderzoek komt naar de mogelijke aanwezigheid van BSE (de gekkekoeienziekte) in rundvlees. Dit onderzoek is voor het Voedingscentrum geen aanleiding het advies over rundvlees te wijzigen. Vanaf 2001 worden alle runderen boven de 30 maanden bij de slacht getest op BSE. De kans dat er vlees van BSE besmette dieren in levensmiddelen terechtkomt, is daarmee miniem. Rundvlees en producten met rundvlees die in Nederland te koop zijn, kunnen zonder risicos worden gegeten.

Aanleiding voor het nieuwe onderzoek is onderzoek naar BSE bij muizen. Daarbij bleken er veel meer prionen in spierweefsel te zitten dan verwacht. Het onderzoek bij muizen werd uitgevoerd door Prusiner, de ontdekker van de prionen. Prionen, een soort eiwitten, zijn de veroorzakers van BSE bij runderen.

De uitslag van het muizenonderzoek laat zien dat er een kans is dat ook spierweefsel bij runderen meer prionen zouden kunnen bevatten dan tot nu toe werd aangenomen. Als dat wordt aangetoond, zou dat mogelijk betekenen dat mensen ook door het eten van biefstuk en sudderlappen van BSE-koeien kunnen zijn blootgesteld aan schadelijke prionen. Er wordt een verband verondersteld tussen BSE bij koeien en de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij de mens.

Overigens zijn er grote verschillen tussen de verspreiding van prionen in muizen en die in runderen. Daarom wordt de kans dat spierweefsel bij runderen meer prionen bevat dan gedacht, niet groot geacht. De eerste resultaten van het onderzoek worden over een jaar verwacht.

Hebt u over dit bericht nog vragen, bel dan het Voedingscentrum (070) 306 88 88 op werkdagen van 9.00 17.00 uur.

Meer informatie over BSE

Nieuws

Baby vermoedelijk ernstig ziek door honing (met aanvullende informatie)

Voedingscentrum informeert jongeren over voedselveiligheid

Milieuorganisaties dagen supermarkten voor rechter vanwege gif op druiven

Aanscherping regelgeving T-bone gewenst

Krijgen we wel voldoende vitamine A binnen?

FAVV: Belgisch varkensvlees vrij van PCBs

Vertrouwen consument in veiligheid van voedsel licht gestegen

Eerder gepubliceerde nieuwsberichten

Vraag van de week

Mag ik mijn zelfbeschilderde paaseieren opeten?

Agenda

Symposia & Campagnes

Inhoudsopgave Voeding Nu

februari 2002

Vacatures bij het Voedingscentrum

Levensmiddelentechnoloog/-chemicus of voedingsvoorlichter