Provincie Utrecht

Persbericht

Tegengaan verstening van Utrechtse Heuvelrug is maatwerk

19-03-2002
Met de nota 'Leidraad beleid instellingen op de Heuvelrug' die GS onlangs hebben goedgekeurd, heeft de provincie richtinggevend kader opgesteld om verstening van de Utrechtse Heuvelrug tegen te gaan. Hoofddoelstelling is de kwaliteit van het gebied te verhogen door de eenheid in natuur, landschap en cultuurhistorie te versterken. Daarbij staat de provincie voor de taak uiteenlopende belangen samen te brengen en te waarborgen van groepen als zorginstellingen, bedrijven, gemeenten en natuurbeschermingsorganisaties.

GS willen het aantal vierkante meters bebouwing laten afnemen door toepassing van een zogeheten saldobenadering: functiewijziging van bestaande bebouwing op sommige locaties komt dan te staan tegenover versterking van natuur en cultuur op andere plekken. In het schaakbordpatroon dat op deze wijze zal ontstaan, komen ecologische verbindingszones te liggen die de eenheid van natuur in het gebied in belangrijke mate herstellen.
De Leidraad integreert bestaand beleid met betrekking tot modernisering van de zorginstellingen op de Heuvelrug, zoals vastgelegd in de Zorgvisie die door GS is vastgesteld in juli 2001. Deze visie sluit aan bij de vermaatschappelijking van de zorg, waarbij de capaciteit van intramurale instellingen terugloopt en de leefbaarheid op de instellingen achteruit gaat. Enkele instellingen staan voor de keuze te investeren in gebouwen op het eigen terrein of de instelling te verplaatsen naar een locatie die meer geïntegreerd is in een gewone woonomgeving. Door in te spelen op deze ontwikkelingen en herallocatie te faciliteren, kan de zorg een vernieuwingsimpuls worden gegeven en terreinen vrijkomen voor functiewijziging.

Verbindingszones
De Heuvelrug vormt een belangrijk onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van Nederland. De provincie regisseert het proces van behoud en versterking en beoogt een kernstructuur te realiseren waaronder de aanleg van verbindingszones. Als beleidsinstrument geldt onder meer het Ontwerp Natuurgebiedsplan Utrechtse Heuvelrug, waarin is aangegeven welke gronden met subsidie zullen worden aangekocht, ontwikkeld en beheerd. Ook werkt de provincie met Rijkswaterstaat samen aan de aanleg van robuuste verbindingszones, zoals twee faunapassages over de N225 en voorzieningen bij de A28.

Groene werklandschappen
De provincie heeft in samenwerking met andere partijen onderzocht of het model van Groene Werklandschappen, waarbij landhuizen worden verbouwd tot kantoren of landhuisachtige kantoren worden neergezet, van toepassing is op de zorginstellingen van de Heuvelrug. Uitkomst van de studie is dat hiervoor goede kansen aanwezig zijn. Met dit concept kan een aantal doelen worden gerealiseerd: ontwikkeling van werkgelegenheid, hergebruik van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en andere bebouwing, alsmede ontwikkeling van groen op vrijkomende gronden. Het model van Groene Werklandschappen biedt de zorginstellingen voldoende perspectieven op een succesvol voortbestaan,
zodat de financiële drempel om te verhuizen lager wordt. De studie doet aanbeveling het model verder uit te werken en goede randvoorwaarden te stellen met betrekking tot onder andere natuurcompensatie.

Grondaankopen
Een belangrijk instrument om de kwaliteit van de heuvelrug te versterken is het aankopen van gronden. De provincie is tot op heden alleen indirect betrokken bij grondverwerving. Zij wijst gebieden aan voor Rijkssubsidie en subsidieert natuurorganisaties bij aankopen. De provincie wil echter een actievere rol gaan vervullen op dit terrein. De uitgangspunten hiervoor formuleert de provincie in de notitie Provinciaal Grondbeleid, die momenteel wordt uitgewerkt. De algemene conclusie van de Leidraad is dat er bij de kwaliteitsverbetering van de Heuvelrug in alle gevallen sprake zal moeten zijn van maatwerk.

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 3325 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl