Provincie Utrecht

Persbericht

GS Utrecht eens met conclusie Geelhoed

Randstad heeft sterk regionaal bestuur nodig

19-03-2002
De Commissie Geelhoed heeft zich in opdracht van het Interprovinciaal Overleg gebogen over 'Regionaal bestuur in Nederland'. Conclusie van de commissie: de provincies zijn zeer geschikt als 'middenbestuur', maar moeten dan wel versterkt worden. Dat betekent een duidelijkere functie als opdrachtgever, overheveling van bevoegdheden en fondsen die nu bij het Rijk zitten en mogelijk ook schaalvergroting. Schaalvergroting in de Randstad acht de commissie onvermijdelijk. Hier is de 'bestuurlijk drukte' erg groot, waardoor de uitvoering van mooie plannen stagneert.

Gedeputeerde Staten van Utrecht vinden het rapport van de Commissie Geelhoed een goed uitgangspunt voor discussie: zij hopen van harte dat de discussie over de bestuurlijke inrichting van de Randstad -die al vele jaren duurt- door het volgende kabinet met kracht opgepakt en zo mogelijk afgerond zal worden. GS: "Opschaling van de provincie Utrecht schuwen wij niet: een structuur die het best past bij een regio van Europees formaat en die de randstedelijke discussiepunten als één bestuur aankan, dáár gaat het ons om. En vanuit inhoudelijke vraagstukken, kunnen we de optimale schaal bepalen."

Rapport Boorsma vraagt óók om financiële slagkracht provincies Een andere door het IPO ingestelde adviescommissie heeft een studie gedaan naar vergroting van de financiële slagkracht van provincies. Net als de Commissie Geelhoed, vindt ook de Commissie Boorsma dat de provincies in principe zeer geschikt zijn als middenbestuur. Maatschappelijke vaagstukken manifesteren zich steeds meer op regionaal niveau en vragen veelal om integrale oplossingen op dat niveau. De Commissie Boorsma vindt dat de provincies de meest aangewezen bestuurslaag zijn om het vaak verkokerde beleid van de Haagse departementen op een integrale wijze aan te pakken. Zij staan dicht genoeg bij de dagelijkse praktijk om tot goede en integrale belangenafwegingen te komen. Tegelijkertijd staan ze er ook ver genoeg van af om de bovenlokale afwegingen te maken waar diverse gemeenten vaak niet zelf uit kunnen komen. Provincies hebben daarvoor, aldus de Commissie Boorsma, wél financiële slagkracht nodig, bijvoorbeeld door handhaving van het huidige belastinggebied.

Position Paper voor op de agenda van de kabinetsformatie Beide rapporten erkennen dus een kansrijke positie van de provincies om zich als modern middenbestuur te ontwikkelen. Het oplossen van maatschappelijke problemen (denk aan mobiliteit of ruimtelijke ordening), bestuurlijke slagkracht én financiële slagkracht zijn voor het Utrechtse provinciebestuur de uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn ook terug te vinden in de eerste versie van de 'Position Paper', die GS ook vandaag bespraken. Dit IPO-document vormt over enkele weken een actuele positiebepaling van de gezamenlijke provincies, die volgens de provincies thuis hoort op de agenda van de kabinetsformatie.
De Statencommissie Bestuur en Middelen bespreekt op 25 maart het advies van de Commissies Geelhoed.

Meer informatie: Sari Klatter, telefoon 030 2582042 of Sari.Klatter@provincie-utrecht.nl