Vereniging van Afvalverwerkers

Utrecht, 19 maart 2002

Gezamenlijk persbericht van VVAV, VEREBA en Ministerie van Economische Zaken

REB-convenant tussen afvalverbranders en overheid werpt vruchten af

In anderhalf jaar twaalf procent meer energie uit afvalverbranding

In juni 1999 ondertekenden de elf Nederlandse
afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) met de overheid een convenant om de energieproductie uit afval in drie jaar tijd met 23 procent te verhogen. Na anderhalf jaar is dit doel voor de helft gerealiseerd. Door optimalisatie van de bedrijfsvoering wordt er twaalf procent meer energie uit afvalverbranding gewonnen. De afvalverbranders leveren met hun inspanningen voor het convenant een bijdrage aan de realisatie van de Kyoto-doelstelling. In ruil voor hun inzet ontvangen de afvalverbranders per geleverde kilowattuur elektriciteit een vergoeding uit de Regulerende Energiebelasting (REB).

Het REB-convenant moet leiden tot een toename van 5,3 PetaJoules energie uit afval in 2002. De AVI's willen dit bereiken met het optimaliseren van de bedrijfsvoering, aanpassingen van de installaties om het rendement te verbeteren (bijvoorbeeld de inzet van een extra warmtewisselaar) en de levering van warmte. De toename van twaalf procent in de periode van augustus 1999 tot en met eind 2000 is vooral te danken aan een optimalisatie van de bedrijfsvoering, waardoor ook meer afval is verbrand. Verder hebben twee warmteprojecten bijgedragen aan de productietoename, al is in de praktijk gebleken dat het moeilijk is om warmteprojecten daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen. De verwachting is dat de AVI's de extra energieproductie die in het convenant is afgesproken, zullen weten te realiseren. De sterk in beweging zijnde afvalmarkt en veranderingen in wet- en regelgeving kunnen echter invloed hebben op de resultaten. Vooral de invoering van het Landelijk afvalbeheerplan (LAP) kan gevolgen hebben voor de hoeveelheid en samenstelling van het afvalaanbod bij de AVI's.

De verbranding van afval levert elektriciteit en warmte op. In 2000 is in totaal 2.584 miljoen kilowattuur elektriciteit geproduceerd. Energie uit afval draagt bij aan de duurzame energievoorziening in Nederland. Het bespaart op het gebruik van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Ongeveer de helft van het afval dat een in AVI wordt verbrand, is van organische oorsprong. De emissie van het broeikasgas CO2 door de verbranding van afval blijft daarom beperkt.

Vereniging van Afvalverwerkers