Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

CAO Supermarkten: 1e overlegronde

Op 7 maart jongstleden is voor de eerste keer overlegd over de voorstellen van de vakbonden die moeten leiden tot een nieuwe CAO voor de Supermarkten.

De voorstellen van de Dienstenbond CNV kent u. U heeft in groten getale gereageerd op onze oproep om het reactieformulier terug te sturen. Hiermee heeft u aangegeven, bijna unaniem, akkoord te zijn met de insteek die de Dienstenbond CNV heeft gekozen bij dit CAO-traject.

Dit jaar wordt geen eenvoudig CAO-jaar. Werkgevers in Nederland willen massaal de hand op de knip houden. Toch moet er nog heel veel gebeuren binnen de supermarktbranche.

De Dienstenbond CNV zet dit jaar op twee centrale punten in, naast uiteraard een loonsverhoging, namenlijk:

Nieuwe vroeg- en ouderdomspensioenregeling
De branche moet binnen afzienbare tijd beschikken over een nieuwe vroeg- en ouderdomspensioenregeling. De hele detailhandel gaat over op een nieuw systeem, en dus zoals al eerder gezegd, kan men binnen de supermarktbranche niet achterblijven. Als wij daar te lang mee wachten wordt de VUT-regeling te duur en dus is het noodzaak om nu daadwerkelijk een nieuwe regeling overeen te komen. Nu zijn er nog tijd en financiële middelen beschikbaar om de huidige regelingen op verantwoorde wijze om te bouwen. Uiteraard hoort hier een acceptabele overgangsregeling bij voor werknemers van 50 jaar en ouder.

Nieuw functiewaarderings- en beloningstraject
Reeds lang wordt gesproken over de onduidelijkheid die het huidige functiesysteem in de CAO oplevert. Om die reden is tijdens de vorige CAO-onderhandelingen afgesproken een totaal nieuw functiewaarderingssysteem te ontwikkelen in combinatie met een nieuw loongebouw.

De Dienstenbond CNV wenst het geheel uiterlijk op 1 januari 2003 in te voeren. Hiermee wordt veel duidelijkheid geschapen over de functie die een ieder vervult, inclusief de juiste beloning.

Voorstellen werkgevers
Ook de werkgevers hebben enige voorstellen gedaan. Twee belangrijke verslechteringsvoorstellen van werkgeverskant zijn:
* Het aantal verplicht te werken zaterdagen wil men, voor salarisgroep 1 tot en met 3 uitbreiden naar 26 per jaar. Vanaf groep 4 wil men in het geheel geen beperking meer!!
* De werkgevers willen de avondtoeslag niet meer om 20.00 uur laten ingaan, maar vanaf 21.00 uur.

Op 28 maart aanstaande wordt het overleg voortgezet. Wij houden u op de hoogte.

Informeer ook uw collega's !

Het zou mooi zijn wanneer ook uw collega lid wordt van de Dienstenbond CNV. Voor Euro 12,70 op full-time- basis is hij/zij al lid. Een parttimer die tussen 16 en 22 uur per week werkt is al lid voor Euro 8,15 . Dit alles inclusief een rechtsbijstandregeling. >>klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met uw bestuurder Richard Leloux, tel: 023 - 565 10 52, email: r.leloux@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 14 maart 2002.