Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Pinkroccade: over salarisbevriezing, individuele ontslagen en de rechter...

Het is er toch van gekomen; PinkRoccade heeft naast de eenzijdig opgelegde salarisbevriezing ook nog eens 400 medewerkers de wacht aangezegd. Kan dat, mag dat en is dat netjes? De Dienstenbond CNV vindt van niet. Hieronder volgt de uitleg.

Ontslag
Bij een aantal werkmaatschappijen zijn de ontslagbrieven al verstuurd. De inhoud komt er in feite op neer dat u bedankt wordt voor de bewezen diensten en dat u nu thuis mag zitten. Per 1 april wordt u ontslagen. Om wie gaat het? Voor het grootste deel om bankzitters (250) en verder collegas die boventallig worden als gevolg van inkrimping van de overhead (150). Volgens concernvoorzitter Bosma is PinkRoccade nu op het punt aangekomen dat ons rendement teveel wordt aangetast. Als beursgenoteerd bedrijf kunnen we ons dat niet permitteren. En dus valt niet te ontkomen aan personeelsreductie.

Hoe werkt dat?
PinkRoccade zal individuele gesprekken voeren met bankzitters over een vertrekregeling. Komt er geen akkoord, dan gaat PinkRoccade naar de kantonrechter. Volgens PinkRoccade is er geen sprake van collectief ontslag.

Dienstenbond CNV is boos !

Als Dienstenbond CNV zijn we boos om een aantal redenen:
* Rol Dienstenbond CNV
Wij zijn overlegpartner voor de concerndirectie binnen PinkRoccade en wij zijn niet geïnformeerd. Dat kan en mag niet gebeuren! Verder is de werkgever op grond van de Wet melding collectief ontslag verplicht ons te informeren over het aantal ontslagen. Wij vernamen het via de pers.

* Rol OR
Wij vinden dat de medezeggenschap serieus genomen moet worden. In dit geval betekent het dat PinkRoccade een adviesaanvraag per werkmaatschappij moet opstellen waarin wordt uitgelegd wat de noodzaak is van deze reorganisatie en hoe de gevolgen worden opgevangen. De OR moet dan maar beoordelen of het nodig is of niet. Op grond van artikel 25 van de WOR heeft de OR hiertoe het recht. Het gaat met name om art. 25 lid 1 onder c en d en lid 3. Als er nog geen adviesaanvraag ligt, moet je je eigen OR daarop aanspreken. De OR kan contact met de vakorganisaties opnemen om wat zaken af te stemmen.

* Geen collectief ontslag?
PinkRoccade vindt dit geen collectief ontslag, maar wil alles individueel regelen. Op grond van de wet is er sprake van collectief ontslag bij 20 of meer ontslagen in één werkgebied van de Regionaal Directeur Arbeidsvoorziening (In Nederland zijn er 6 regios). Hiervoor tellen zowel mee ontslagen via de RDA als via de kantonrechter. Nu het gaat om 400 medewerkers, lijkt de kans groot dat het er toch wel 20 per regio zijn.

Verder hoort het bij een nette werkgever dat hierover eerst wordt overlegd met vakorganisaties. Dat is nog niet gebeurd. Wel hebben wij PinkRoccade om een gesprek gevraagd over deze problematiek.
* Individueel regelen?
Daar zijn wij hartstikke op tegen omdat dan degenen met de grootste mond de beste regeling krijgen. Wij vinden dat er één sociaal plan moet komen voor alle betrokkenen, afgesloten door de vakorganisaties.

* Criteria
PinkRoccade ontslaat met name bank-zitters. Dat is echter geen criterium. In Nederland wordt meestal het anciënniteitsprincipe gehanteerd (last in first out) of het afspiegelingsbeginsel (medewerkers uit verschillende leeftijdsklassen). Blijkbaar zet PinkRoccade dat nu overboord.

Gesprek aangaan?
Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, is het verstandig om te gaan. Neem pen en papier mee en schrijf op wat wordt gezegd. Doe beslist geen toezeggingen! Ga nooit akkoord met een regeling zonder dat je een andere baan hebt. Neem verder contact op met de juristen van de Dienstenbond CNV op de verschillende districtskantoren. De gegevens staan in het blad Akkoord.

Salarisbevriezing
PinkRoccade houdt vast aan de nullijn en dat betekent dat alle salarissen worden bevroren. Onze jurist heeft aangegeven goede kansen te zien om een procedure te starten. Ik verwacht dat dat binnenkort ook gaat gebeuren.

Tot slot
Iedereen kan lid worden. Wanneer je direct een probleem hebt kun je geholpen worden tegen gereduceerd tarief. Voor meer info kunt u ons kantoor bellen of een email sturen.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Wim Burggraaf, tel: 055-5772640. Email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.

Apeldoorn, 15 maart 2002.