Gemeente Waalwijk

Afgelopen week zijn er veel vragen gerezen over deze ziekte. Hieronder volgt informatie over deze ziekte.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Er zijn twee vormen van meningokokkenziekte: een hersenvliesontsteking en een bloedvergiftiging (sepsis). Meningokokkenziekte komt over de hele wereld voor. Ook in Nederland komt de ziekte geregeld voor, vooral in de winter. Er is nog geen vaccin tegen de meningokokkensoort die in Nederland het meest voorkomt.

Waar en hoe kun je het oplopen?

Een groot aantal mensen draagt de bacterie in de neus of keel tijdelijk bij zich, zonder zelf ziek te worden. Door hoesten of niezen komt de bacterie in de lucht en kan door anderen ingeademd worden. Zo kan besmetting plaatsvinden. Maar heel weinig mensen krijgen na besmetting een meningokokkenziekte. Mensen die wel ziek worden krijgen meestal binnen drie tot vier dagen na de besmetting ziekteverschijnselen. Mensen die de bacterie bij zich hebben, ook al zijn ze niet ziek, kunnen die overdragen op een ander.

Ziekteverschijnselen

Bij meningokokken wordt een kind in korte tijd, in enkele uren, erg ziek. Bij hersenvliesontsteking treedt hoge koorts op, koude rillingen, braken en hoofdpijn. Buigen van het hoofd is pijnlijk (nekstijfheid). Babys met de ziekte zijn slaperig en drinken slecht. Ze worden prikkelbaar, huilen anders dan gewoonlijk en kunnen reageren met huilen op verschonen van de luier. Bij een bloedvergiftiging door meningokokken wordt het kind suf (er is moeilijk contact te krijgen) en er ontstaan kleine roodpaarse vlekjes in de huid. Dat zijn bloedingen onder de huid. Als u erop drukt (met een doorzichtig drinkglas) blijft de roodpaarse vlek zichtbaar. Veel vlekjes vlak bij elkaar kunnen een blauwe plek (bloeduitstorting) vormen. De roodpaarse vlekjes zijn alarmerend: ze wijzen op een bloedvergiftiging (sepsis).

Maatregelen om ziekte te voorkomen

Goede hygiene is belangrijk. Houd de hand voor de mond en neus bij hoesten en niezen. Was daarna de handen. Een papieren zakdoekje gebruiken en na eenmalig gebruik weggooien is nog beter. Leer kinderen dit ook. Het beleid in Nederland is om niet te vaccineren. Er bestaat een vaccin tegen de meningokok groep C. De meest voorkomende soort in Nederland is echter meningokok groep B. Een vaccin hiervoor is in ontwikkeling.

Dagverblijf, school, werk

Kinderen en volwassenen die contact hebben gehad met een patient met de meningokokkenziekte kunnen gewoon naar het dagverblijf, school of werk. Thuisblijven of kinderen thuishouden helpt niet om de ziekte te voorkomen. Er zijn immers overal, het hele jaar door mensen, jong en oud, die de bacterie bij zich dragen. Het komt maar uiterst zelden voor dat twee kinderen in een gezin of groep meningokokkenziekte krijgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de GGD Hart voor Brabant, tel. 0900-4434636. U kunt ook de website bezoeken: www.gdhartvoorbrabant.nl .