Rechtbank 's-Gravenhave

Eiser vordert schadevergoeding van de Staat wegens onrechtmatig optreden van het OM

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 19-03-2002

Eiser is veroordeeld tot gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, wegens handelen in strijd met de Opiumwet. De officier van Justitie zou in verband met deze zaak later nog een vordering ter ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel instellen (plukze-wetgeving). De Staatssecretaris van Justitie heeft eiser ongewenst vreemdeling verklaard en eiser. is daadwerkelijk uitgezet.
Vervolgens heeft de officier van Justitie inderdaad die ontnemingsvordering ingesteld. Eiser heeft de Staatsecretaris gevraagd hem toegang tot Nederland te geven om op die vordering verweer te kunnen voeren. Dat is hem geweigerd.
De rechtbank heeft de officier van Justitie niet-ontvankelijk verklaard in zijn ontnemingsvordering, omdat eiser geen verweer kan voeren.

In deze procedure vordert eiser schadevergoeding van de Staat wegens onrechtmatig optreden van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank (vonnis van 13 maart jl.) stelt eiser in het gelijk: nu eiser kosten heeft moeten maken om verweer te kunnen voeren tegen de vordering van de officier van Justitie (m.n. toegang tot Nederland vragen), welke vordering onrechtmatig is, komen die kosten voor de Staat.


Ga naar betreffende uitspraak met nummer: ae0324

Voor de volledige uitspraak: Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=7020&i=43&ti=3 http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=7020&i=&ti= . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=7020&i=43&ti=3 .