Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Premier van Slowakije in Commissie BZ

Brussel, 19 maart 2002

Tijdens een bezoek aan de Commissie Buitenlandse Zaken heeft de Premier van Slowakije Mikulas Dzurinda benadrukt dat zijn land hoopt toe te treden tot de EU per 1 januari 2004. Slowakije heeft de afgelopen jaren een inhaalslag gemaakt, met name op het gebied van de versterking van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de strijd tegen de corruptie. In het Voortgangsrapport van de Europese Commissievan november 2001 werd voor het eerst gesteld dat Slowakije een functionerende markteconomie is. De situatie van de Roma is ook aanzienlijk verbeterd; er is meer geld beschikbaar gesteld uit de begroting en scholen worden beter voorbereid op het geven van onderwijs aan Roma-kinderen.

Dzurinda was verheugd over het initiatief van de Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije) om een eigen fonds op te richten ter beschikking van projecten op het gebied van cultuur en jongeren. Over het algemeen heeft Slowakije zeer goede contacten met de buurlanden. De laatste tijd is de relatie met Hongarije echter onder druk komen te staan door het uitvaardigen van de Hongaarse Status Law, die Hongaren verblijvend in het buitenland speciale priviliges toekent. Slowakije, dat een grote Hongaarse minderheid kent (ongeveer 12%), vindt deze wet onaanvaardbaar aangezien zij discrimineert op grond van etniciteit en bovendien ingrijpt in het Slowaakse recht zonder voorafgaand overleg. Volgens Dzurinda is dit strijdig met het internationale recht en de Conventie van Genève. Dzurinda had overigens wel begrip voor de timing van het afkondigen van deze wet: zijn Hongaarse collega Premier Orbàn zit net als hijzelf vlak vóór de verkiezingen en met de Status Law heeft hij zich in eigen land erg populair gemaakt. Dzurinda hoopt echter dat ze na hun beider verkiezingen hiervoor een oplossing kunnen vinden.

De Premier werd ook nog gevraagd te reageren op de Tsjechische Benes Decreten, die onlangs ook het nodige stof hebben doen opwaaien. Dzurinda antwoordde dat deze verouderd en achterhaald zijn en dat ze vooral geen nieuw leven ingeblazen moeten worden. HIj verklaarde bang te zijn voor het aanwakkeren van nationalistische gevoelens, zeker in een periode zo vlak voor de verkiezingen. Met de Benes Decreten zouden wij teruggaan in het verleden en dat is geen goede zaak, aldus Dzurinda. Slowakije wil vooruit kijken, naar een toekomst binnen de Europese Unie.