HOUT EN BOUWBOND CNV

Honderden stakers in bouw

Ongeveer 350 werknemers in de bouw zijn vandaag in staking gegaan. Zij werkten op diverse bouwprojecten in verschillende regio's. De bonden breiden de staking morgen uit naar verscheidene andere bouwplaatsen.

De bouwvakkers die vandaag in staking zijn gegaan, werkten in Amsterdam, Capelle aan de IJssel, Breda, Eindhoven en Geleen. Het betreft zowel woningbouwprojecten als kantorenbouw. De werknemers staken voor een beperkt aantal dagen, variërend van twee tot vier.

De actiebereidheid in de bouw is groot. Op het landelijk actiecentrum in Woerden kwamen vandaag diverse telefoontjes en mailtjes binnen van werknemers die wilden meedoen aan de staking. De bonden hebben echter gekozen voor het estafettemodel. Per dag wordt bekeken welke projecten voor bepaalde tijd in staking gaan. Dat betekent dat veel werknemers die willen staken nog even geduld moeten hebben.

De onderhandelingen over de bouw-CAO (180.000 werknemers) zijn vastgelopen, omdat werkgevers eisen dat de bouwbonden eerst instemmen met hun voorstel om de reisurenregeling aan te passen, voordat over de andere voorstellen onderhandeld kan worden. Door dit dictaat bleek een normale manier van onderhandelen niet mogelijk. De bonden roepen werknemers nu in staking om alsnog tot een goede bouw-CAO te komen.

De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 1,5% per 1 januari naast de prijscompensatie, een winstdelingsregeling, volledige doorbetaling van het loon bij ziekte, verbetering van de arbeidsomstandigheden en meer seniorendagen.

Voor de redactie,