NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht 'Teleurstellend jaar voor bedrijfsruimtenmarkt
Bouwproductie 40 procent lager

De bouwproductie van nieuwe bedrijfsruimten is sterk teruggevallen. In het afgelopen jaar viel de productie terug tot veertig procent onder het niveau van het topjaar 1999. Daarmee was 2001 voor de bedrijfsruimtenmarkt een uitermate teleurstellend jaar. Voor de komende twaalf maanden is er opnieuw weinig plaats voor optimisme. Zelfs wanneer de economie dit jaar weer aantrekt dan nóg duurt het tot zeker midden 2003 voordat de bedrijfsruimtenmarkt hiervan merkbaar zal profiteren.

Dit concludeert NVB, de branchevereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, in de Thermometer Bedrijfsruimten. In dit onderzoek heeft NVB in nauwe samenwerking met STOGO Onderzoek & Advies en de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Universiteit van Utrecht de bedrijfsruimtenmarkt tegen het licht gehouden. Uit de exercitie blijkt dat in deze sector als gevolg van een stortvloed van winstwaarschuwingen en een tegenvallende economische groei, de bouwproductie scherp is teruggelopen. Hoerwel eerder al een marktomslag was voorspeld spreekt de NVB in de Thermometer van een koude douche over de uiteindelijke terugval.

In 2001 werd in heel Nederland voor een bedrag van slechts 1,8 miljard euro aan bouwvergunningen verleend ten behoeve van nieuwe bedrijfsruimten. Hiermee was een aantal van ongeveer 5,3 miljoen vierkante meters gemoeid. Dit betekende een scherp productieverlies. Ter vergelijking; in 1999 ging met de bouw van bedrijfsruimten nog ruim 9 miljoen vierkante meters om waarvoor ruim 2,8 miljard euro werd betaald.

Overigens plaatst NVB wel als kanttekening dat een terugval van veertig procent in twee jaar tijd fors is maar dat daarentegen 1999 achteraf als absoluut topjaar moet worden beschouwd. Van enig paniek is dan ook geen sprake.

De bedrijfsruimtenmarkt is een sterk cyclische sector en reageert doorgaans als eerste én vaak ook als hevigste op schommelingen in het economische klimaat. Toen het in Nederland voor de wind ging, wist de sector het productieniveau nagenoeg te verdubbelen. De keerzijde hiervan is echter dat, zodra het economisch even minder gaat, de sector eveneens als eerste reageert en tegelijk de hardste klappen te lijkt te moeten incasseren. Vanwege dit zeer conjunctuurgevoelige karakter fungeert de bedrijfsruimtenmarkt tevens vaak als voorspeller voor de andere segmenten van vastgoed, zoals kantoren, winkels en in zekere zin zelfs voor woningen, aldus NVB in de toelichting.

Hoewel de economie weer enigszins lijkt aan te trekken zal dat voor de bedrijfsruimtenmarkt op korte termijn nog weinig effect hebben. Immers, de ervaring leert dat met een vertraging van ongeveer 12 maanden het opnameniveau van bedrijfsruimte reageert op economisch herstel en producentenvertrouwen. Dit betekent dat economische groei pas op zn vroegst in de loop van volgend jaar positieve effecten zal hebben op de bedrijfsruimtenmarkt.

Industrial vastgoed
Bedrijfsruimten zijn ruimten voor productie, opslag en distributie van goederen, inclusief een eventueel kantoordeel, ook wel genoemd industrial vastgoed. Dit segment van de bouw heeft een heel eigen dynamiek en vooral ook een heel eigen karakter ten opzichte van bijvoorbeeld kantoren en winkels. Het is in termen van bouwomzetten een grote sector, die tot voor kort de bouw van kantoren en winkels in euros zelfs ver naar de kroon stak. Vanwege de economische neergang is de bouwproductie van bedrijfsruimten echter meer dan evenredig gezakt waardoor de bouwomzet van industrial vastgoed inmiddels nagenoeg even groot is geworden als dat van kantoren.


---

---

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Drs. N. Rietdijk, telefoon 070-386 02 04

---