PRICEWATERHOUSECOOPERS

PwC telt voor het 68ste jaar stemmen voor Oscar-nominaties

PricewaterhouseCoopers telt voor het 68ste achtereenvolgende jaar de stemmen voor de Oscar(r)-nominaties

De organisatie van de Academy Awards(r) bereidt zich weliswaar voor op de verhuizing, later dit jaar, naar een nieuw onderkomen (het Kodak Theatre bij Hollywood & Highland(r)), maar één van de oudste tradities in de hoofdstad van het entertainment, de Oscar(r)-uitreiking, is nog altijd springlevend. PricewaterhouseCoopers, van oudsher de vertrouwde partner van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences bij het balloting, het tellen en controleren van de stemmen, zal dit jaar voor de 68ste maal toezien op het ordentelijk verloop van de stemprocedure.

Ook de grotendeels handmatige en arbeidsintensieve methode voor het correct tellen van de stemmen is in de loop van de jaren nauwelijks veranderd. Ons veelbeproefde systeem gaat al sinds 1935 uit van absolute geheimhouding, eerste controle en tegencontrole. Zo bieden we de Academy de precieze en onafhankelijke uitslaggegevens die ze van ons verwacht, aldus Greg Garrison, die als partner bij PricewaterhouseCoopers verantwoordelijk is voor de supervisie van deze stemprocedure.

Garrison krijgt dit jaar gezelschap van een nieuwe partner in het Ballot Team, Rick Rosas. De twee partners zijn belast met het toezicht op het streng beveiligde tabellariseringsproces voor de Academy Awards. Het proces culmineert in de uitreikingsceremonie, waar Garrison en Rosas aanwezig zullen zijn om de verzegelde enveloppen met de namen van de winnaars over te dragen aan de prijsuitreikers. De Oscars(r) worden dit jaar uitgereikt op zondag 24 maart.

We zijn nog altijd trots op onze rol bij deze stemprocedure, en nog belangrijker, op het feit dat we nu al bijna zeventig jaar samenwerken met de Academy, aldus Mike Lyonette, partner van de Nederlandse PricewaterhouseCoopers organisatie. Deze relatie illustreert onze diepe betrokkenheid bij de entertainment- en mediasector, en is dan ook een hoeksteen van onze wereldwijde activiteiten op deze markt.

PricewaterhouseCoopers beheert op aanwijzing van de Academy de gehele stemprocedure voor de Oscars(r), van het versturen van de stembiljetten naar de stemgerechtigde leden tot het handmatig tabellariseren van de stembiljetten volgens de regels van de Academy en het geheimhouden van de uitslag totdat die tijdens de uitreikingceremonie bekend wordt gemaakt.

De leden van de Academy bepalen, elk op zijn of haar eigen terrein, wie er voor een Oscar wordt genomineerd. Uitzondering is de categorie Beste Film, waar alle stemgerechtigde leden zich over mogen uitspreken. De nominaties worden getabellariseerd aan de hand van een systeem waarin ieder stemgerechtigd lid zijn of haar stem uitbrengt voor films en prestaties van individuele personen in de volgorde van zijn of haar voorkeur.

Alle actieve leden van de Academy en de leden voor het leven bij elkaar meer dan 5700 personen kiezen uiteindelijk de winnaars in alle categorieën. De laatste stemronde wordt simpelweg beslecht volgens het meerderheidscriterium: de genomineerde met de meeste stemmen is de winnaar.

De stembiljetten worden getabellariseerd op een geheime locatie waar uitsluitend het speciale team van PricewaterhouseCoopers toegang toe heeft. Zowel de stembiljetten als de uitslagtabellen worden in een gesloten kluis bewaard. Kort voor de bekendmaking van de winnaars krijgen de PricewaterhouseCoopers partners Garrison en Rosas achter gesloten deuren de namen van alle genomineerden, getypt op afzonderlijke kaartjes dit om zeker te stellen dat alleen zij de uitslag kennen. Voor iedere categorie plaatsen ze het kaartje met de naam van de winnaar in een speciale met folie beklede enveloppe, die onmiddellijk wordt verzegeld. Als voorzorgsmaatregel worden er twee volledige sets enveloppen gereedgemaakt, die door Garrison en Rosas persoonlijk naar het podium worden gedragen. Zij volgen daarbij ieder, onder het toeziend oog van bewapende veiligheidsfunctionarissen, hun eigen geheime route.

Tijdens de live televisie-uitzending blijven de twee partners van PricewaterhouseCoopers achter de coulissen en dragen ze de enveloppen persoonlijk over aan de verschillende personen die de Awards uitreiken, telkens luttele enkele seconden voordat die worden voorgesteld. Als uiterste voorzorgsmaatregel leren Garrison en Rosas de namen van de winnaars ook nog eens uit het hoofd ... om het zekere voor het onzekere te nemen.

Het is ontzettend spannend, maar ook een groot voorrecht voor PricewaterhouseCoopers, om het best bewaarde geheim van Hollywood te mogen beschermen, aldus Lyonette. Het is een gecompliceerd proces dat tot een uitslag leidt waar letterlijk honderden miljoenen mensen reikhalzend naar uitzien. De Oscar(r) is de meest prestigieuze van alle filmprijzen, en het is onze taak om de professionaliteit, de precisie en de geheimhouding te verzekeren die nodig zijn om dat zo te houden.