FNV BOUW

FNV Bouw: beter pensioen houthandel

Bij de komende CAO-onderhandelingen wil FNV Bouw in de houthandel (9400 werknemers) eindelijk het pensioen moderniseren. Voorstellen daartoe in het pensioenfonds zijn tot nu toe steeds op een veto van werkgevers gestuit. Ook kiezen in arbeidsvoorwaarden en loopbaanperspectief behoren tot de CAO-verlangens; daarnaast stelt de bond voor om de lonen structureel te verhogen met 4 procent.

Bij de modernisering van de pensioenregeling staat voor FNV Bouw verlaging van de franchise voorop. Want hoe kleiner het gedeelte van het loon waarover pensioen wordt opgebouwd, hoe lager het pensioen. Dat treft alleenstaande werknemers en het treft 'tweeverdieners' extra. Hebben man en vrouw namelijk allebei met zo'n franchise te maken, dan bouwen ze allebei weinig pensioen op. Hun uitzicht is weinig aantrekkelijk: tweemaal AOW voor een alleenstaande, met slechts heel weinig 'erbovenop'. Hoe meer paren ervoor kiezen om beide te werken, des te urgenter de verlaging van de franchise. Al in december 1997 kwamen Stichting van de Arbeid en kabinet een 'pensioenconvenant' overeen: alle bedrijfstakken moeten de pensioenregeling moderniseren, in combinatie met beheersing van de kosten. Werkgevers en werknemers in de houthandel zijn er sindsdien niet in geslaagd om daarover overeenstemming te bereiken. Werkgevers wilden steeds de verlaging van de franchise bekostigen uit een verslechtering van de pensioenen: minder opbouw dan 70 procent of minder opbouw dan de loonontwikkeling in de bedrijfstak. Voor FNV Bouw onaanvaardbaar. De bond heeft een alternatief dat geen euro extra kost: het nabestaandenpensioen voor mensen die nu werken, omzetten in een risicoverzekering. Werkgevers brengen daartegen in dat aanspraken verloren gaan bij overstap naar een andere bedrijfstak. Dat klopt, maar de meeste andere pensioenfondsen zijn inmiddels tot deze risicoverzekering overgegaan. Werknemers uit de houthandel die in meubel, timmer of houtverwerkende industrie gaan werken, weten bij onverhoopt overlijden partner en kinderen goed verzekerd. Vandaar dat FNV Bouw dit voorstel nu bij de CAO-onderhandelingen inbrengt. Houden de werkgevers aan hun veto vast, dan moet de pensioenpremie omhoog. Werkgevers moeten die verhoging geheel voor eigen rekening nemen, vindt FNV Bouw: deze mag niet ten koste gaan van de loonsverhoging.

Ander punt uit het CAO-pakket van FNV Bouw is dat werknemers moeten kunnen kiezen:
4 bovenwettelijke vakantiedagen en 5 roostervrije dagen als inzet voor zaken als extra pensioen en vroegpensioen of verlofsparen. De bond wil verder eens per drie jaar een betaald loopbaanadvies. En meer zieken moeten terug in het werk. Ook heeft de bond een voorstel voor volledig doorbetaald kortdurend zorgverlof van 10 dagen per jaar bij ziekte van partner, kind of ouder.

VOOR DE REDACTIE,