Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 18-03-2002

VN-Mensenrechtencommissie 2002
Mensenrechten na 11 september en schendingen in Zimbabwe, Israël/de Bezette Gebieden en de Russische Federatie/Tsjetsjenië

Amnesty International roept de VN-Mensenrechtencommissie op uit te spreken dat het streven naar veiligheid na de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten, niet ten koste mag gaan van de naleving van mensenrechten. Regeringen moeten voorkomen dat tijdens de zitting van de Mensenrechtencommissie, initiatieven worden genomen die de bestaande normen op het gebied van mensenrechten verzwakken.Tevens wil Amnesty International dat de Mensenrechtencommissie in een resolutie haar bezorgdheid uitspreekt over de systematische en wijdverbreide mensenrechtenschendingen in Zimbabwe; dat er onmiddellijk internationale waarnemers naar Israel/ de Bezette Gebieden gestuurd worden en dat de Mensenrechtencommmissie een internationale onderzoekscommissie instelt om de schendingen in Tsjetsjenië te onderzoeken. De achtenvijftigste zitting van de VN-Mensenrechtencommissie begint vandaag in Genève en duurt tot 26 april.
Bevorderen van veiligheid mag niet ten koste van mensenrechten gaan

Mensenrechten staan onder druk sinds 11 september 2001 en het is de taak van de Commissie om de mensenrechten van iedereen te beschermen, onafhankelijk van politieke belangen. Als de Mensenrechtencommissie als hoogste VN-orgaan op mensenrechtengebied dit niet doet, wie dan wel?, waarschuwt Amnesty International.

In antwoord op de aanvallen op 11 september, heeft een aantal regeringen antiterrorisme maatregelen geïntroduceerd, die de mensenrechten in gevaar brengen, ook die van vreemdelingen en asielzoekers. Dit gebeurde niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in onder meer het Verenigd Koninkrijk, India, Jordanië en China.

De uitdaging voor staten is om veiligheid niet te bevorderen ten koste van mensenrechten, maar ervoor te zorgen dat de mensenrechten van iedereen gerespecteerd worden, aldus Amnesty International.

Zimbabwe

De mensenrechtensituatie in Zimbabwe is niet eerder door de Mensenrechtencommissie onderzocht. Het afgelopen jaar heeft Amnesty International een duidelijke escalatie waargenomen als het gaat om intimidatie, willekeurige arrestaties en marteling. Tijdens de presidentsverkiezingen op 9,10 en 11 maart werden meer dan1400 mensen gearresteerd, voor een groot deel personeel van stembureaus en verkiezingswaarnemers. Daarnaast is sprake van enkele honderden gevallen van marteling en spreken Zimbabwaanse
mensenrechtenorganisaties over 25 politieke moorden in de eerste 6 weken van 2002. Recent onderzoek van Amnesty International heeft aangetoond dat de onafhankelijkheid van politiek, leger en rechterlijke macht ernstig onder druk staan.

Amnesty international vraagt de Mensenrechtencommissie haar bezorgdheid uit te spreken over de systematische en wijdverbreide mensenrechtenschendingen in Zimbabwe. Daarnaast vraagt de organisatie de regering van Zimbabwe een onderzoek in te stellen naar alle mensenrechtenschendingen en de daders van marteling, politieke moorden en verdwijningen voor de rechter te brengen.Tenslotte moet de regering van Zimbabwe aan haar internationale verplichtingen voldoen door te voorkomen dat door de staat gesponsorde milities doorgaan met het intimideren en aanvallen van oppositieleden, boeren, boerenarbeiders en andere Zimbabwaanse burgers.

Israël/de Bezette Gebieden

De Israëlische onderdrukking van de tweede intifada, die op 29 september 2000 begon, wordt gekenmerkt door systematische schending van mensenrechten en het internationale humanitaire recht. Er zijn inmiddels meer dan 1000 Palestijnen gedood, waaronder ruim 200 kinderen. Meer dan 600 huizen zijn vernield. Daarnaast zijn tenminste 300 Israëlis gedood, waarvan 200 burgers. Onder hen waren 50 kinderen. Meer dan 3000 Palestijnen zijn gearresteerd en vaak mishandeld tijdens hun verhoor.

Sinds 27 Februari zijn de Israëlische troepen Palestijnse vluchtelingenkampen binnen getrokken om leden van gewapende Palestijnse groepen te arresteren. Daarbij werd disproportioneel veel dodelijk geweld gebruikt waarbij het leven van onschuldige burgers in gevaar kwam. Zelfs ambulances zijn regelmatig doelwit geweest, waarbij onder meer 5 Palestijnse medici ernstig gewond zijn geraakt.

Amnesty International vraagt de Mensenrechtencommissie de ernstige mensenrechtenschendingen in Israël en de Bezette gebieden sterk te veroordelen en onmiddellijk internationale waarnemers naar de regio te sturen.

Russische Federatie/Tsjetsjenië

Amnesty International blijft bezorgd over ernstige mensenrechtenschendingen door beide partijen in het conflict in Tsjetsjenië. Schendingen door het Russische leger tijdens z.g. schoonmaakoperaties, zoals marteling,verdwijningen, buitengerechtelijke executies en willekeurige detentie, gaan nog steeds door.

Tsjetsjeense strijders hebben Russische soldaten gemarteld en gedood en veel te weinig gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen. Ook buiten Tsjetsjenië is er sprake van mishandeling en marteling, waaronder van vrouwen en kinderen, vooral door de Russische politie. Binnen het leger worden soldaten mishandeld en gemarteld door meerderen. Tenslotte maakt Amnesty zich ernstige zorgen over de omstandigheden in Russische gevangenissen, waar volgens berichten gemiddeld 10.000 gevangenen per jaar overlijden.

Amnesty vraagt de Mensenrechtencommissie opnieuw om een internationale commissie in te stellen om de mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië te onderzoeken, en daarover in 2003 aan de commissie te rapporteren.

Daarnaast wil Amnesty International dat de Russische regering stappen onderneemt om een einde te maken aan mishandeling en marteling en daders hiervan berecht.

Verdere aandachtspunten

Bij deze zitting van de Mensenrechtencommissie maakt Amnesty International ook haar zorgen kenbaar over Colombia, Indonesië en Saoedi Arabië en roept de commissie op resoluties aan te nemen over de situatie in deze landen.

Amnesty roept de VN-Mensenrechtencommissie ook op om:
1. Een sterk Facultatief Optioneel Protocol bij het VN-Verdrag tegen Marteling aan te nemen. Doel van dit protocol is een inspectiemechanisme te creëren, dat detentiecentra kan bezoeken en onderzoeken om marteling te voorkomen.

2. Een resolutie aan te nemen om er op aan te dringen dat landen die de doodstraf nog niet afgeschaft hebben, tot een moratorium overgaan, op weg naar volledige afschaffing. Daarnaast wil Amnesty bevestigd zien dat de doodstraf voor personen onder 18 jaar in strijd is met het internationaal gewoonterecht.
3. Een werkgroep in te stellen die zich buigt over het conceptverdrag tegen Verdwijningen.

Wat we dit jaar ook van de Mensenrechtencommissie willen zien, is dat woorden omgezet worden in daden. Het is niet voldoende om resoluties aan te nemen en met aanbevelingen te komen. De commissie moet een helder en consistent signaal afgeven dat staten deze resoluties en aanbevelingen ook volledig moeten uitvoeren, zo zegt Amnesty International.

Amnesty International afdeling Nederland