HEO-ICT

HEO-ICT richt Business Intelligence-kring op

Het project HEO-ICT
Het Hoger Economisch Onderwijs (HEO) heeft in het verleden van het Ministerie van Economische Zaken een subsidie ontvangen voor een tweejarig pilot-project ter versterking van de ICT-integratie binnen de vakgebieden in niet-ICT opleidingen.
Dit project HEO-ICT nadert nu geleidelijk de laatste fase. De activiteiten waren tot nog toe vooral gericht op: het opbouwen van een ICT-kennisinfrastructuur tussen hogescholen onderling en met het bedrijfsleven
deskundigheidsbevordering van docenten op het terrein van toegepaste ICT.
Het ontwikkelen van ICT-gerelateerde onderwijsprogrammas. Daar komt nu bij dat het projectbureau HEO-ICT ook initiatieven gaat ontplooien om de opgebouwde netwerken en onderwijsproducten ook na haar opheffing te kunnen laten doorgroeien. Een belangrijk speerpunt hierbij is het opbouwen van themakringen. Eén van die themakringen is de Business Intelligence (BI-)kring.
Business Intelligence-kring
Business Intelligence is bij veel bedrijven en onderwijsinstellingen nog tamelijk onbekend, terwijl de onderzoeksbureaus BI een grote potentie en toekomst voorspellen. Met name het met behulp van BI analyseren van de bedrijfsomgeving voor het strategisch beleid staat in de schijnwerpers. Het hoger onderwijs wil daar, in samenwerking met het bedrijfsleven, een vooraanstaande bijdrage in leveren. Het doel van de BI-kring is een platform te creëren waar de BI-pioniers uit onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven elkaar ontmoeten en waar gezamenlijk wordt gewerkt aan de (verdere) kennisopbouw en -verspreiding. Praktijkgericht onderzoek behoort daartoe. Deze kring kan geleidelijk aan de initiërende rol van HEO-ICT overnemen en een kweekvijver worden voor jong talent. In eerste instantie geschiedt dit door het op- en uitbouwen van een actieve kennisinfrastructuur en het onderhouden van een actieve BI-kennisbank die via het web beschikbaar wordt gesteld. Daarbij gaat het niet alleen om kennis en gebruik van BI, maar ook om de implementatie daarvan in het onderwijs: aandacht voor de didactiek, de vormgeving en de daarbij behorende techniek.
In tweede instantie gaat de BI-kring voor zijn kringleden diverse activiteiten organiseren die zijn gericht op kennisverrijking en
-overdracht bij de kringleden.
In derde instantie zal kennisverspreiding plaatsvinden naar belanghebbenden buiten de kring. Te denken valt aan het MKB (bijv. bedrijvenkringen), onderwijsinstellingen, zorginstellingen, gemeenten, maatschappelijke evenementen. Ook kan men in deze fase op de BI-kring een beroep doen voor consultancy en ondersteuning, zo lang docenten en studenten mogen participeren.
Organisatiestructuur BI-kring
De BI-kring wordt opgebouwd naar analogie van de oude gildestructuur en bestaat uit een kern van BI-specialisten uit met name de bedrijfspraktijk met daar omheen twee schillen van kringleden, t.w. de (aanstaande) BI-docenten/gebruikers en de studenten. Toetreding van Vlaamse collegas behoort tot de mogelijkheden. Later kan de kring worden onderverdeeld in sectoren, welke zich richten op een of andere toepassing binnen het BI-domein.
Oproep
Deskundigen, gebruikers en geïnteresseerden, die willen deelnemen aan de Business Intelligence(BI)-kring kunnen hun interesse kenbaar maken bij het projectbureau HEO-ICT.

22)einde persbericht
Noot voor de pers:
Voor meer informatie over het project kunt u e-mailen aan info@heo-ict.nl of contact opnemen met Ton Muns, projectmanager HEO-ICT of Cees Segers, kennismakelaar BI.

Projectbureau HEO-ICT
Wibautstraat 82-84
Postbus 295
1000 AG Amsterdam
Telefoon: 020-523 64 15
info@heo-ict.nl
www.heo-ict.nl

19 mrt 02 09:30