Simac Techniek NV
P E R S B E R I C H T
JAARCIJFERS 2001, SIMAC TECHNIEK NV 19-3-2002
Simac is actief in systeemintegratie en dienstverlening in de ICT (Informatie en Communicatie Technologie) en de IE&A (Industriële Elektronica en Automatisering). Geografisch concentreert Simac zich op de Benelux met een voorzichtige uitbouw in West en Centraal Europa. Via participaties worden nieuwe activiteiten opgestart en nieuwe technologieën verkend.
Hoofdpunten.
· Positief operationeel resultaat (EBITA exclusief reorganisatievoorzieningen) van ¤ 5,6 miljoen in de kernactiviteiten bij een daling van de omzet met 9%.
· Nettoverlies van euro 15,9 miljoen met name door boekverlies BarcoNet-aandelen (¤ 5,8 mio), de slechte marktsituatie bij Allied Data Technologies (¤ 4,8 mio) en reorganisatievoorzieningen (¤ 4,4 mio).
· Solvabiliteit blijft op peil door afname werkkapitaal en uitbreiding van achtergestelde leningen.
· Liquiditeit is begin 2002 sterk verbeterd door de verkoop van de BarcoNet-aandelen.
· Marktomstandigheden blijven naar verwachting in 2002 moeilijk. Kostenbesparingen zullen naar wij nu verwachten leiden tot een positieve cash-flow in 2002.
Omzet en resultaat.
De omzet van Simac Techniek NV is in 2001 gedaald van ¤ 242 miljoen naar ¤ 221 miljoen, een daling van 9%. Het tweede halfjaar was ten opzichte van het eerste halfjaar stabiel. De daling vond plaats in Nederland en Duitsland, zowel bij de ICT- als bij de IE&A-activiteiten. In België en Tsjechië steeg de omzet. De omzet bij de geconsolideerde participaties bleef gelijk.
De brutomarge ging van ¤ 105 miljoen (43,3%) naar ¤ 96 miljoen (43,7%). Het bedrijfsresultaat exclusief afschrijving goodwill (inclusief daarmee samenhangende bijzondere waardeverminderingen) en gevormde reorganisatievoorzieningen, ofwel de EBITA ging van -/- ¤ 0,7 miljoen naar + ¤ 2,0 miljoen. Exclusief Allied Data Technologies kwam de EBITA uit op + ¤ 5,6 miljoen.
In mei 2001 is het pand in Veldhoven verkocht aan de grootaandeelhouder Simal Beheer tegen een marktconforme prijs. De hierdoor gerealiseerde boekwinst van ¤ 1,7 miljoen heeft de afschrijvingen op materiële activa in 2001 verlaagd.
Het netto verlies in 2001 bedroeg ¤ 15,9 miljoen in vergelijking met een winst van ¤ 0,5 miljoen in 2000. De cashflow in 2001 was -/- ¤ 3,0 miljoen (excl. waardedaling BarcoNet).
Balans.
Het garantievermogen per 31 december 2001 bedraagt ¤ 26,0 miljoen. Dit is 27,7% van het balanstotaal. De solvabiliteit is nagenoeg stabiel gebleven door de afname van de vaste activa en het werkkapitaal en de verlengingen en achterstellingen van bepaalde bestaande leningen van grootaandeelhouder Simal Beheer.
De kaspositie is in 2001 verder verbeterd. Het totaal benodigde bankkrediet daalde van ¤ 18,2 miljoen naar ¤ 15,7 miljoen. Dit is het gevolg van reductie van werkkapitaal en een terughoudend investeringsbeleid. Door de verkoop van de BarcoNet aandelen is het benodigde krediet (na betaling van de aflossingsverplichtingen op de langlopende leningen) in januari 2002 verder gedaald met ongeveer ¤ 8,3 miljoen.
Gang van zaken bij de deelactiviteiten.
Simac ICT Nederland kende een daling van de omzet met ongeveer 10%. Desondanks zijn de verliezen gestopt en was er sprake van een licht positief resultaat, wanneer geen rekening gehouden wordt met de getroffen reorganisatievoorzieningen. De reorganisatie is noodzakelijk gezien de voortgaande slechte marktomstandigheden en daardoor noodzakelijke verdere kostenreducties.
Simac België kende een groeiende omzet met een stabilisatie van het resultaat. De omzet van Simac Duitsland daalde sterk en als gevolg van reorganisaties in het eerste halfjaar werd een negatief resultaat geboekt. Simac Tsjechië was in 2001 zeer succesvol en hier stegen de omzet en het resultaat fors.
Simac Industriële Elektronica en Automatisering (IE&A) bevindt zich voor een groot deel in de markt van telecommunicatie en de semiconductor-industrie. Het eerste halfjaar 2001 was hier nog uitstekend, maar het tweede halfjaar gaf een scherpe daling van het rendement te zien als gevolg van het instorten van de markt. Het rendement bleef echter ook in het tweede halfjaar positief.
Allied Data Technologies kende een slecht jaar vanwege de grote wereldwijde problemen bij de telecom-operators. Ondanks afgesloten contracten met gerenommeerde partijen (Ericsson, Telefonica) was de omzet duidelijk beneden de verwachting en was het resultaat negatief. In vergelijk met de concurrentie was Allied Data Technologies succesvol. Nieuwe producten werden geïntroduceerd en de relatieve marktpositie werd verbeterd.
Door de daling van de koers van BarcoNet is een verlies van ¤ 5,7 miljoen ten laste van 2001 gebracht. Nadat in de eerste tien maanden van 2001 de koers daalde van ¤ 8,69 naar minder dan ¤ 2,00, werd eind oktober een bod op BarcoNet geaccepteerd van ¤ 5,70 in contanten. Inmiddels zijn in 2002 de aandelen overgedragen en betaald. Voor de liquiditeit is dit uiterst belangrijk.
Ondanks de lagere financieringsbehoefte zijn de rentelasten in 2001 gestegen. Dit hangt samen met de nieuwe financiering. De goodwill-afschrijving bedroeg ¤ 1,4 miljoen. Als gevolg van de winsten in met name België en Tsjechië was er sprake van ¤ 1,1 miljoen vennootschapsbelasting. In Nederland en Duitsland werden in 2001 geen verdere belastinglatenties geactiveerd.
Strategische aandachtspunten 2002.
· ICT-infrastructuren: consolidatie en kostenbeheersing in de Benelux en Duitsland, groei in Tsjechië en Slowakije.
· ICT-applicaties: aandacht geven aan specialistische internet- en intranet-applicaties en software voor ondersteuning van groepsprocessen.
· IE&A: consolidatie en kostenbeheersing totdat de marktomstandigheden beter worden.
· Participaties: waarde-optimalisatie van ondermeer Allied Data Technologies en verkenning van nieuwe interessante technologie-gebieden.
Dividendvoorstel.
Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld om over het jaar 2001 geen dividend uit te keren.
Verwachtingen.
De eerste maanden van 2002 geven nog geen herstel van de economie te zien. Dit heeft een negatieve invloed op de orderbinnenkomst, de omzet en de marge.
Wij verwachten dat het resultaat van Simac in 2002 ten opzichte van 2001 zal verbeteren. Het koersrisico van BarcoNet is niet meer aanwezig, Allied Data Technologies zal in 2002 naar verwachting beter presteren en de te treffen reorganisatievoorzieningen zullen naar verwachting niet het niveau van 2001 evenaren.
Mede door een goede kostenbeheersing en een terughoudend investeringsbeleid verwachten wij thans in 2002 een positieve cashflow te kunnen realiseren.
Directie Simac Techniek NV
Veldhoven, 19 maart 2002.
Noot voor de redactie (