Ingezonden persbericht

Plan preventie fraude in vijf punten

UTRECHT, 20020319 -- De berichten over fraude in het hoger onderwijs zijn momenteel niet van de lucht. Niemand lijkt precies te weten wat er nog allemaal aan misbruik naar boven kan komen. Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) pleit voor de uitvoering van een vijfpuntenplan ter preventie van fraude.


1. Visitaties moeten onafhankelijker. Dit is ook van groot belang met het oog op de invoering van het systeem van accreditatie.
2. De medezeggenschap moet meer worden betrokken bij de besluitvorming. Al eerder heeft het ISO geconstateerd dat collegebesturen door medezeggenschapsorganen zijn gewezen op de risico's van het aanknopen van banden met het bureau O&O. Medezeggenschapsorganen moeten serieuzer genomen worden dan dat nu het geval is. Zij moeten weer gaan meepraten over het beleid van de instelling, ook over strategische keuzes.
3. De rol van de Inspectie moet versterkt worden. De fraude is nu door de media aan de kaak gesteld, maar had eigenlijk door de Inspectie opgespoord moeten worden.
4. Er moet een ander bekostigingssysteem komen. Het systeem van diplomabekostiging is achterhaald. De bekostigingssystematiek moet meer gericht worden op het bevorderen van kwaliteit van onderwijs en flexibiliteit voor studenten.
5. Er moet op de hogescholen en universiteiten een debat gevoerd gaan worden over integriteit. De incidenten van de afgelopen tijd moeten niet leiden tot risicomijdend gedrag, maar tot een cultuuromslag waar ethisch handelen een vanzelfsprekend onderdeel van uitmaakt.
Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten.



Ingezonden persbericht