Vlaamse overheid

Vlaams minister van cultuur Bert Anciaux besliste om het systeem van 'culturele manifestaties' te verlengen tot 30 juni 2003, in afwachting van een totaal nieuwe regeling die eigentijdse mogelijkheden geeft om nog meer werk te kunnen maken van cultuurspreiding en -participatie. Dit betekent concreet dat voor initiatieven vanaf 1 juli 2002 een tussenkomst kan worden aangevraagd.

Het systeem van 'culturele manifestaties' is diep doorgedrongen in heel Vlaanderen. Vele lokale verenigingen, cultuurraden, bibliotheken,. konden jaren rekenen op een beperkte tussenkomst van de Vlaamse gemeenschap indien zij een artiest of een gezelschap inhuurden voor een breed publiek. De oorspronkelijke bedoeling van de 'culturele manifestaties' was om tot in de verste uithoeken van Vlaanderen cultuurspreiding mogelijk te maken. Door de tussenkomsten van de Vlaamse overheid kunnen (onder meer) de verenigingen de handen in mekaar slaan om een artiest of gezelschap tot dicht bij de mensen te brengen. Op die manier helpt de Vlaamse gemeenschap om de manifestatie financieel laagdrempelig te houden. Dankzij 'het boek' bestaat er in Vlaanderen een uitgebreid en divers overzicht van artiesten en gezelschappen waaruit organisatoren kunnen putten. Niet alleen de organisatoren en de bevolking worden er beter van, maar een aantal artiesten en gezelschappen kan op die manier sneller doorbreken bij een groter publiek. Tot slot: uit onderzoek van Colpaert en Dekepper blijkt dat het systeem van culturele manifestaties er inderdaad in lukt om een cultureel aanbod te brengen in de zogenaamde 'witte vlekken' in Vlaanderen: daar waar het aanbod anders quasi onbestaande zou zijn.

Dit systeem gaat al lang mee en heeft dus zijn historische verdiensten. Toch is het goed om het vandaag in vraag te durven stellen. Intussen is het culturele landschap immers fel gewijzigd. Ook het decreet op het lokaal cultuurbeleid, dat op 1 januari 2002 van start ging, wil gemeentebesturen ondersteunen om een goed cultuurbeleid te voeren dat uiteraard ook veel oog heeft voor cultuurspreiding.

Daarom, en dat blijkt ook uit de vele reacties, moeten we op zoek gaan naar een systeem dat mogelijk maakt wat de nieuwe reglementen en decreten nog niet mogelijk maken. Vlaams minister Bert Anciaux heeft hier intussen al belangrijke aanzetten toe gegeven. Een nieuwe lijst 'Jong Talent' geeft cultuurcentra, gemeenschapscentra, vakantiecentra, bibliotheken en verenigingen een verhoogde subsidie indien zij kwaliteitsvolle en ambitieuze jonge groepen contacteren. Zo krijgen niet alleen 'gevestigde waarden' kansen, maar helpt de minister ook aankomend talent om in de voetlichten te komen. Bovendien zorgt de minister er via de vzw Cubido (Cultuur voor Bijzondere doelgroepen) voor dat mensen in bejaardentehuizen, penitentiaire instellingen, psychiatrische instellingen, asielcentra,. ook niet verstoken blijven van een gezonde portie cultuur.

Toen de minister in het najaar van 2001 aankondigde het systeem stop te willen zetten, barstte een storm van protest los. Hij erkende onmiddellijk dat de beleidswijziging wellicht wat te snel werd doorgedrukt en creëerde nog de mogelijkheid om initiatieven tot 30 juni van dit jaar te ondersteunen. Intussen bereikten hem vele suggesties van verenigingen, openbare besturen, adviesraden en steunpunten om een nieuw systeem uit te tekenen. De minister verheugt zich erover dat, door de knuppel in het hoenderhok te werpen, een grondig debat is ontstaan over cultuurspreiding en -participatie. Dit kan alleen maar leiden tot een toekomstgericht, nieuw systeem. Hij nodigt de steunpunten in het culturele veld dan ook uit om, elk vanuit hun eigen achtergrond en deskundigheid, de handen in mekaar te slaan om op basis van de vele suggesties en vaststellingen tot kwalitatieve voorstellen te komen. Dit moet leiden tot een stevig doordracht en breed gedragen systeem dat vanaf midden 2003 (want dan start voor organisatoren en artiesten een nieuwe programmatieperiode) operationeel kan worden.

Om de brug met de toekomst te maken, wordt het bestaande systeem van 'culturele manifestaties' dus nog voor een laatste keer verlengd. Openbare bibliotheken en culturele verenigingen die zich richten naar volwassenen en die erkend zijn door de Vlaamse gemeenschap en/of de gemeente, die een artiest of gezelschap willen programmeren in de periode van 1 juli 2002 tot en met 30 juni 2003, kunnen bij de afdeling Volksontwikkeling en Bibliotheken van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap een aanvraag doen voor een tussenkomst van maximum één derde van de uitkoopsom met een maximum van 900 euro per manifestatie. Voor initiatieven die opgezet worden tussen 1 juli en 31 december 2002 kan de aanvraag worden ingestuurd tussen 1 april en 31 mei. Voor informatie over het reglement, het aanbod en voor aanvraagformulieren kan men contact opnemen met de afdeling Volksontwikkeling en Bibliotheken: Tel.: 02/553.41.72 of e-mail rita.swings@wvc.vlaanderen.be.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be


---