RDW

Eigen kenteken voor aanhangwagens, caravans en opleggers

Vrijdag 15 maart jl. is de Ministerraad akkoord gegaan met het voorstel van minister van Verkeer & Waterstaat mevrouw T. Netelenbos om aanhangwagens, caravans en opleggers zwaarder dan 750 kg van een eigen kenteken te voorzien.

Volgens dit voorstel zullen per 1 september 2002 nieuwe aanhangwagens, caravans en opleggers een eigen kenteken, kentekenbewijs en kentekenplaat krijgen. Vanaf 1 september 2003 zijn ook de bestaande aanhangwagens, caravans en opleggers verplicht een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat te voeren. De RDW zorgt voor de registratie en uitgifte van de kentekens en kentekenbewijzen.

De eigen kentekening en registratie van aanhangwagens, caravans en opleggers is een gevolg van internationale afspraken in het zogenoemde Verdrag van Wenen (1968). Daarin is afgesproken dat alle voertuigen zelfstandig gekentekend worden. Verkeersveiligheid, het opsporen van gestolen aanhangwagens, het voorkomen van fraude en een beter zicht op aansprakelijkheid hebben bij de overwegingen een rol gespeeld. Met de kentekenregistratie worden naast de technische gegevens van de aanhangwagen ook de persoonsgegevens van de eigenaar/houder geregistreerd.

Gevolgen voor de eigenaar/houder

Op 1 september 2003 moeten alle aanhangwagens, caravans en opleggers met een maximaal toegestane massa van meer dan 750 kg zijn voorzien van een eigen kenteken, kentekenbewijs en kentekenplaat. Vanaf 1 september 2002 kunnen de eigenaren op het postkantoor terecht voor de omwisseling van het huidige registratiebewijs in een kentekenbewijs. Als de eigenaar geen registratiebewijs van zijn aanhangwagen (meer) heeft, kan hij met het VIN-nummer (ofwel chassisnummer) en het merk van de aanhangwagen de omwisseling in gang zetten. Het tarief voor de aanvraag van het kentekenbewijs is 15 euro.

Na een administratieve controle krijgt de aanvrager binnen vijftien werkdagen bericht van de RDW. In de meeste gevallen krijgt de aanvrager het kenteken toegestuurd. Soms volgt een verzoek om aanvullende informatie of een verzoek om de aanhangwagen te laten keuren bij de RDW. Het kentekenbewijs is identiek aan het kentekenbewijs van auto's en bestaat uit twee delen en een overschrijvingsbewijs.

De aanvraag moet voor 1 september 2003 plaatsvinden. Een aanvraag na deze datum brengt met zich mee dat de aanhangwagens, caravans of opleggers gekeurd moeten worden door de RDW. Het bestaande registratiebewijs komt per 1 september 2003 te vervallen.

Nieuwe kentekenplaat

Vanaf 1 september 2003 moeten alle aanhangwagens, caravans en opleggers met zwaarder dan 750 kg ook een kentekenplaat met het eigen kentekennummer voeren. Op dit moment voeren aanhangwagens het kenteken van het trekkende voertuig. De kentekenplaat voor aanhangwagens, caravans en opleggers ziet er hetzelfde uit als die van auto's: een gele achtergrond, zwarte letters en aan de linkerkant een lichtblauwe zijbalk met de letters NL in het Europese embleem.

Het voorstel zal nu eerst aan de Tweede en Eerste Kamer worden voorgelegd.

Informatie voor de redactie

Met vragen kunt u terecht bij Hans van Geenhuizen, Voorlichting RDW, tel: 079-3458261.

RDW
De RDW registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals het kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan derden hoort hierbij. Daarnaast bewaakt RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept zij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit. Vanuit deze achtergrond adviseert de RDW belanghebbenden, voert zij overleg in EG- en ECE-verband en speelt zij een centrale rol in de internationale informatie-uitwisseling.

18 mrt 02 14:43