Ingezonden persbericht
Voedingscentrum informeert jongeren over voedselveiligheid
Op onderzoek in de krokettenfabriek
Het Voedingscentrum besteedt binnen de nieuwe campagne over
voedselveiligheid bijzondere aandacht aan het onderwijs. Op initiatief van
het Voedingscentrum zendt Teleac/NOT op 18 en 25 maart aanstaande twee extra
afleveringen uit van Mentor Magazine. Deze zijn geheel gewijd aan
voedselveiligheid. In de afleveringen wordt getoond hoe fabrikanten van
levensmiddelen de kwaliteit en veiligheid bewaken. Het programma gaat ook in
op wat jongeren zelf kunnen doen om te zorgen voor veilig voedsel. De
uitzendingen zijn van 10.45 tot 11.00 uur op Nederland 3 en worden op
hetzelfde tijdstip herhaald op 8 en 15 april.
In de eerste aflevering, 'veilig eten - wat doen zij?', onderzoeken vier
scholieren van het Echnaton College in Almere hoe het staat met de
voedselveiligheid. Zij nemen een kijkje in een krokettenfabriek en ontdekken
hoe bij de productie van levensmiddelen op allerlei manieren rekening wordt
gehouden met de veiligheid van ons voedsel. Iedereen die net als de
presentator wil weten of kroketten echt worden gemaakt van geplette tekkels
mag deze uitzending niet missen! In de tweede aflevering, 'veilig eten - wat
doe jij?', ligt de nadruk op hoe je als consument kunt zorgen dat voedsel
veilig blijft. Zowel het kopen als het bewaren en bereiden van voedsel
passeren daarbij de revue. Wat voor informatie vind je op het etiket, waarom
moet je zo vaak je handen wassen tijdens het koken en wat is een E-nummer?
Alex, Marieke, Farahnaz en Gerainice krijgen het antwoord van een deskundige
van het Voedingscentrum.
De uitzendingen van Mentor Magazine zijn onderdeel van de campagne van het
Voedingscentrum om de Nederlandse bevolking te informeren over
voedselveiligheid. Voedselveiligheid is voor iedereen van groot belang. Elke
consument moet erop kunnen vertrouwen dat het eten in winkels, restaurants
en andere horecagelegenheden in orde is. Om de kwaliteit en veiligheid van
voedsel te bewaken, hebben overheid, industrie en handel gaandeweg een heel
scala aan wetten en voorschriften ontwikkeld. Maar de consument kan zelf met
eenvoudige maatregelen ook een belangrijke bijdrage leveren aan de
veiligheid van zijn voedsel. Door in het onderwijs aandacht te besteden aan
het thema voedselveiligheid raken scholieren hier al vroeg in hun leven mee
vertrouwd.
Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke
Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke
organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt
gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om
wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde
voeding en voedselveiligheid.
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Noot voor de redactie/
Ingezonden persbericht