Ingezonden persbericht

Voedingscentrum informeert jongeren over voedselveiligheid

Op onderzoek in de krokettenfabriek

Het Voedingscentrum besteedt binnen de nieuwe campagne over voedselveiligheid bijzondere aandacht aan het onderwijs. Op initiatief van het Voedingscentrum zendt Teleac/NOT op 18 en 25 maart aanstaande twee extra afleveringen uit van Mentor Magazine. Deze zijn geheel gewijd aan voedselveiligheid. In de afleveringen wordt getoond hoe fabrikanten van levensmiddelen de kwaliteit en veiligheid bewaken. Het programma gaat ook in op wat jongeren zelf kunnen doen om te zorgen voor veilig voedsel. De uitzendingen zijn van 10.45 tot 11.00 uur op Nederland 3 en worden op hetzelfde tijdstip herhaald op 8 en 15 april.

In de eerste aflevering, 'veilig eten - wat doen zij?', onderzoeken vier scholieren van het Echnaton College in Almere hoe het staat met de voedselveiligheid. Zij nemen een kijkje in een krokettenfabriek en ontdekken hoe bij de productie van levensmiddelen op allerlei manieren rekening wordt gehouden met de veiligheid van ons voedsel. Iedereen die net als de presentator wil weten of kroketten echt worden gemaakt van geplette tekkels mag deze uitzending niet missen! In de tweede aflevering, 'veilig eten - wat doe jij?', ligt de nadruk op hoe je als consument kunt zorgen dat voedsel veilig blijft. Zowel het kopen als het bewaren en bereiden van voedsel passeren daarbij de revue. Wat voor informatie vind je op het etiket, waarom moet je zo vaak je handen wassen tijdens het koken en wat is een E-nummer? Alex, Marieke, Farahnaz en Gerainice krijgen het antwoord van een deskundige van het Voedingscentrum.

De uitzendingen van Mentor Magazine zijn onderdeel van de campagne van het Voedingscentrum om de Nederlandse bevolking te informeren over voedselveiligheid. Voedselveiligheid is voor iedereen van groot belang. Elke consument moet erop kunnen vertrouwen dat het eten in winkels, restaurants en andere horecagelegenheden in orde is. Om de kwaliteit en veiligheid van voedsel te bewaken, hebben overheid, industrie en handel gaandeweg een heel scala aan wetten en voorschriften ontwikkeld. Maar de consument kan zelf met eenvoudige maatregelen ook een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van zijn voedsel. Door in het onderwijs aandacht te besteden aan het thema voedselveiligheid raken scholieren hier al vroeg in hun leven mee vertrouwd.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde voeding en voedselveiligheid.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht