Vlaamse overheid

De Vlaamse regering verleende vandaag volgende 8 bouwvergunningen:

- kaaimuren van het Deurganckdok

- baggerwerken van het dok en de naast gelegen terreinophogingen

- de leefbaarheidsbuffer Doel

- de ontsluitingswegen

- de spoorinfrastructuur

- natuurcompensaties ter hoogte van het Paardenschor
- natuurcompensaties, aanleg plas Drijdijck
- natuurcompensaties, aanleg zoetwaterkreek
Bovendien werden 3 bouwvergunningen verleend voor:
- het aanleggen van ringdijken

- tijdelijke zandstocks

- tijdelijke Baileybrug voor de uitvoering van het gecontroleerd overstromingsgebied binnen het gebied Kruibeke - Bazel - Rupelmonde.
Deze vergunningen kaderen binnen het SIGMA-plan, dat tot doel heeft het Zeescheldebekken te beveiligen tegen hoogwaterstanden die veroorzaakt worden door stormvloeden vanuit de Noordzee.

Conform het op 14 december 2001 door het Vlaams Parlement goedgekeurde validatiedecreet, worden de vandaag verleende bouwvergunningen ter bekrachtiging overgemaakt aan het Vlaams Parlement.

Naast het verlenen van de noodzakelijke bouwvergunningen keurde de Vlaamse regering het flankerend beleid goed. Hiermee geeft de Vlaamse regering uitvoering aan de op 20 februari 2002 in het Vlaams Parlement goedgekeurde resolutie.

Het flankerende beleid omvat 3 grote aspecten:


1. Een overeenkomst tussen alle betrokken actoren aangaande de realisatie van de natuurcompensaties. De partijen zijn het Vlaams Gewest, de Vlaamse Landmaatschappij, het Gemeentelijk Havenbedrijf en de intercommunale Maatschappij voor Haven-, Grond- en Industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied.

2. Een overeenkomst betreffende het oprichten van een grondenbank voor het verwerven, pachten en/of ruilen van landbouwgronden voor landbouwers, die getroffen worden door onteigeningen of beheersmaatregelen in het linker scheldeoevergebied en binnen het gebied Kruibeke - Bazel - Rupelmonde. Landbouwers die ingevolge een bestemmingswijziging van hun gronden exploitatieverliezen leiden, zullen hiervoor vergoed worden.

3. De werken, inbegrepen de natuurcompensaties, worden op een correcte manier aangemeld aan de Europese Commissie.

Het Vlaams Parlement dient zich binnen de 30 dagen uit te spreken over de bekrachtiging van de stedenbouwkundige vergunningen. Bij bekrachtiging zal de Vlaamse regering het desbetreffende decreet afkondigen en laten verschijnen in het Belgisch Staatsblad, waarna de werken kunnen hervat worden.

persinfo : Philippe Heyvaert en Anne Van Aperen, woordvoerders van minister Van Mechelen

- tel. 02 553 64 11
e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be


---