Ingezonden persbericht

Kenmerk: CDA/ST/02050/as

Rotterdam, maandag 18 maart 2002

Geachte heer Fortuyn,

Afgelopen vrijdag, 15 maart jl., verzocht u ons aan te geven in hoeverre het CDA bereid is om met u te spreken over de vorming van een nieuw college.
Evenals afgelopen vrijdag geven wij u te kennen dat het CDA bereid is om met u te spreken over de collegevorming. Het CDA verbindt aan de samenwerking met Leefbaar Rotterdam een aantal voorwaarden. Voor alle duidelijkheid voegen wij onze reactie van afgelopen vrijdag nogmaals bij.

Het CDA is bereid om onder meer met Leefbaar Rotterdam in het college van Burgemeester en Wethouders zitting te nemen. Een college zonder Leefbaar Rotterdam doet geen recht aan de verkiezingsuitslag. De CDA-fractie heeft tevens de voorkeur uitgesproken voor een college met een breed draagvlak in de samenleving en in de Raad. Dat betekent dat wij een voorkeur hebben voor samenwerking van Leefbaar Rotterdam, de PvdA en het CDA. Aangezien uw voorkeur uitgaat naar een andere coalitie, namelijk Leefbaar Rotterdam, CDA, VVD en D66, is ons vertrekpunt voor onderhandelingen verschillend.

De PvdA is bereid met u de inhoudelijke besprekingen aan te gaan en hoewel wij ons realiseren dat er tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA een forse kloof overbrugd moet worden, zien wij de brief van de PvdA van 14 maart jl. als eerste stap in die richting. We bevelen deze brief dan ook nadrukkelijk bij u aan.

Wij realiseren ons met u dat we gezamenlijk staan voor een forse opgave om de onvrede en het ongenoegen van de Rotterdammers te kanaliseren, om nieuw elan en engagement in de politieke cultuur te realiseren en om de overheidsorganisatie rijp te maken voor de toekomst. Het CDA is graag bereid hiervoor verantwoordelijkheid te dragen. Maar deze opgave zal slechts slagen als deze kan worden gerealiseerd met een breed draagvlak in de Rotterdamse samenleving en in de Raad.

Met vriendelijke groet,

Sjaak van der Tak
CDA-gemeenteraadsfractie
Coolsingel 40, Kmr. SH 1
3011 AD Rotterdam

tel. 010 - 417 21 34
fax 010 - 433 03 32
internet: http://www.cda.nl/rotterdam
e-mail: cda@stadhuis.rotterdam.nl

De uitgesproken tekst geldt!

REACTIE CDA FRACTIE INZAKE NIEUWE COALITIE DD VRIJDAG 14 MAART 2002

De CDA-fractie vindt het een goede zaak dat LR alle partijen in openbaarheid uitnodigt om te bespreken welk College in de stad Rotterdam moet worden gevormd. Onze stad moet bestuurd worden; die verantwoordelijkheid weegt ons zwaar.

De vraag die door de heer Fortuijn aan de fracties is gesteld, is de vraag naar de bereidheid om samen te werken met LR in een coalitie. De heer Fortuijn start dit gesprek niet blanco, gelet op zijn voorkeur voor een coalitie die zal moeten bestaan uit LR-VVD-D66-CDA.

Een eventuele huwelijksverbintenis tussen het CDA en onder meer LR kan dan ook niet anders plaatsvinden dan na nadrukkelijke inhoudelijke onderhand elingen over de huwelijkse voorwaarden.

Het CDA verbindt de volgende voorwaarden aan de samenwerking met LR:


. Er moet een College worden gevormd dat (1) recht doet aan de verkiezingsuitslag en (2) dat noodzakelijk is voor een daadkrachtig stadsbestuur met een breed draagvlak in onze Rotterdamse samenleving, bestaande uit vele culturen en (3) kan rekenen op een breed draagvlak in de Raad.


. De grondslag van het College moet als gevolg van de "explosie van ongenoegen en onvrede" zijn: respect voor waarden van mensen. Vanuit dit respect moet het College het voortouw nemen in het aangaan van een dialoog met verschillende bevolkingsgroepen.


. Er moet sprake zijn van inhoudelijke overeenstemming op hoofdlijnen.
PRIORITEITEN VAN DE HOOFDLIJNEN:

1. Dialoog in de Rotterdamse Samenleving om te komen tot Rotterdamse waarden en normen

2. Versterking van het veiligheidsbeleid

3. Jeugd, onderwijs en opvoeding

4. Werkgelegenheid, stadseconomie en haven

5. Woonstadbeleid en wijkaanpak

6. Intensiever inburgeringbeleid

7. Financieel solide beleid en de overheidsorganisatie rijp maken voor de toekomst

AD 1 DIALOOG OVER WAARDEN EN NORMEN

De Rotterdamse samenleving vereist een gemeenschappelijk kader waarbinnen alle verschillende culturen zich bewegen. Dit gemeenschappelijke kader betreft de Nederlandse taal, de wetten en regels en 'gemeenschappelijke waarden en normen'. Over de gemeenschappelijke waarden en normen dient overeenstemming te bestaan in de samenleving. Dit vereist een discussie, een debat, sterker nog een dialoog hoe we met elkaar staan over waarden en normen. Dit debat heeft tot op heden niet voldoende plaatsgevonden. Dit debat dient op korte termijn met maatschappelijke organisaties plaats te vinden en heeft betrekking op omgangsvormen en gedragingen in het publieke domein, uitingen in de kunst en cultuur, scheiding tussen kerk en staat, individuele en/of collectieve verantwoordelijkheid van mensen. Respect voor waarden van mensen (gebaseerd op jodendom, christendom, islam, humanisme of anderszins) vormt het uitgangspunt bij deze dialoog.

KORT EN GOED:
Samenvattend verzoekt de CDA-fractie de heer Fortuijn om zelf als eerst verantwoordelijke namens LR, te onderzoeken in hoeverre er inhoudelijke overeenstemming op hoofdlijnen kan worden bereikt voor een breder college dan LR nu als voorkeur hanteert. Dus met de PvdA. Wij vinden het noodzakelijk dat LR hiervoor een stevig ''stuk' op tafel legt. Binnenkort zullen wij onze bijdrage publiek maken.