Voedingscentrum
Voedingscentrum informeert jongeren over voedselveiligheid
Op onderzoek in de krokettenfabriek
5 maart
Teleac/NOT zendt op 18 en 25 maart aanstaande twee extra afleveringen
uit van Mentor Magazine, die geheel zijn gewijd aan voedselveiligheid.
Op initiatief van het Voedingscentrum wordt getoond hoe fabrikanten
van levensmiddelen de kwaliteit en veiligheid bewaken. Het programma
gaat ook in op wat jongeren zelf kunnen doen om te zorgen voor veilig
voedsel. De uitzendingen zijn van 10.45 tot 11.00 uur op Nederland 3
en worden op hetzelfde tijdstip herhaald op 8 en 15 april.
In de eerste aflevering, veilig eten - wat doen zij?, onderzoeken vier
scholieren van het Echnaton College in Almere hoe het staat met de
voedselveiligheid. Zij nemen een kijkje in een krokettenfabriek en
ontdekken hoe bij de productie van levensmiddelen op allerlei manieren
rekening wordt gehouden met de veiligheid van ons voedsel. Iedereen
die net als de presentator wil weten of kroketten echt worden gemaakt
van geplette tekkels mag deze uitzending niet missen! In de tweede
aflevering, veilig eten - wat doe jij?, ligt de nadruk op hoe je als
consument kunt zorgen dat voedsel veilig blijft. Zowel het kopen als
het bewaren en bereiden van voedsel passeren daarbij de revue. Wat
voor informatie vind je op het etiket, waarom moet je zo vaak je
handen wassen tijdens het koken en wat is een E-nummer? Alex, Marieke,
Farahnaz en Gerainice krijgen het antwoord van een deskundige van het
Voedingscentrum.
De uitzendingen van Mentor Magazine zijn onderdeel van de campagne van
het Voedingscentrum om de Nederlandse bevolking te informeren over
voedselveiligheid. Voedselveiligheid is voor iedereen van groot
belang. Elke consument moet erop kunnen vertrouwen dat het eten in
winkels, restaurants en andere horecagelegenheden in orde is. Om de
kwaliteit en veiligheid van voedsel te bewaken, hebben overheid,
industrie en handel gaandeweg een heel scala aan wetten en
voorschriften ontwikkeld. Maar de consument kan zelf met eenvoudige
maatregelen ook een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van
zijn voedsel. Beide aspecten komen in de uitzendingen aan de orde.
Het onderwerp voedselveiligheid sluit aan bij kerndoelen voor de basisvorming en de themas die behandeld worden in de lessen verzorging en biologie. Begeleidend docenten- en leerlingenmateriaal ondersteunt de televisielessen. De videoband met de twee afleveringen is tot drie maanden na uitzending te bestellen bij Teleac/NOT, daarna bij het Voedingscentrum (070) 306 88 88 ( 13,00 per stuk, bestelnummer 560).
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Noot voor de redactie/