FNV

Werknemers dupe van "BV-constructies"
Regio Noord - groningen@vc.fnv.nl

In november 2000 werd R.J. de Vries - een Delfzijlster bedrijf in scheepsbenodigdheden - met 23 werknemers failliet verklaard. Het bedrijf was onderdeel van een "concern" met zeven besloten vennootschappen. Voor het faillissement werden activiteiten en klanten overgeheveld, ondermeer naar een BV in Friesland. Het failliete bedrijf werd verkocht aan de vroegere directie, waarbij door de curator geen regeling voor de werknemers werd bedongen. Het is FNV Bondgenoten juridisch niet gelukt de directie voor de door gedupeerde werknemers geleden schade aansprakelijk te stellen. Gelet op deze ervaringen vindt bestuurder Anne van Dijk van FNV Bongenoten dat naast de BV waar de werknemers in dienst zijn, ook de andere BV-en garant moeten staan voor de uitvoering van de arbeidsvoorwaarden. Ook is het nodig dat curatoren bij dergelijke faillissementen de bonden raadplegen.

Overhevelen
De pogingen van FNV Bondgenoten om de directie van het failliete bedrijf R.J. de Vries aansprakelijk te stellen zijn niet gelukt. Het bedrijf, met 23 werknemers, werd op 28 november 2000 failliet verklaard. R.J. de Vries - een bedrijf in scheepsbenodigdheden, zeilen en huiswerktuigen - was onderdeel van een "concern" met een zevental besloten vennootschappen, op twee na gevestigd in Delfzijl. Voor het faillissement hevelde de directie activiteiten en klanten over. Ondermeer naar de BV in Friesland. Na het faillissement zijn een aantal werknemers in dienst getreden bij andere BV-en. Het merendeel heeft echter elders werk moeten zoeken.

Wanbestuur
De curator heeft het failliete bedrijf verkocht aan de vroegere directie. Tijdens het faillissement bleef dezelfde directie het bedrijf leiden. Bij de verkoop is niets bedongen over de tewerkstelling van werknemers. De curator melde, dat volgens de directie 16 van de 20 werknemer aan het werk zouden zijn. Dit was volstrekt onjuist. Acht werknemers waren al langer aan het werk bij andere BV-en van de Vries. De curator was doof voor bezwaren tegen de verkoop aan de vroegere eigenaar. Onjuistheden zouden later nog onderzocht kunnen worden. Alle punten die FNV Bondgenoten namens de leden heeft aangevoerd werden terzijde geschoven. De directie bleek uiteindelijk niet aansprakelijk te stellen wegens wanbestuur.

Onbegrijpelijk
Het is voor de werknemers die gedupeerd zijn een onbegrijpelijke gang van zaken. Vooral het feit dat de directie niet aansprakelijk gesteld kan worden. Door het faillissement zijn de werknemers hun rechten op vroeg-pensioen kwijtgeraakt. Het betekent dat men in plaats van tot 61 jaar nu tot 65 jaar moet blijven werken. Men heeft nu een korte opzegtermijn gekregen van zes weken, in plaats van de opzegtermijn volgens CAO. Eén van de werknemers is een door de rechter op de werkgever toegewezen grote schadeloosstelling kwijtgeraakt. Ook verliezen werknemers gespaarde vrije dagen van voorgaande jaren. Al met al forse verliezen.

Fors gedupeerd
De gang van zaken bij R.J. de Vries, maar ook bij Intec in Roden (het faillissement loop nog) bewijst dat werknemers de dupe kunnen worden bij faillissement van bedrijven die gesplitst zijn in meerdere besloten vennootschappen. De vennootschap waar de werknemers in dienst zijn gaat failliet. De bezittingen zitten in de andere vennootschappen en de eigenaar heeft de beste mogelijkheden het bedrijf voort te zetten. Een andere overnemer heeft niets aan de lege BV. De enige schade is, dat bij een "herstart" de werknemers bij een goede arbeidsmarkt de voorkeur geven aan ander werk. De "herstart" struikelt dan mogelijk op het niet beschikbaar zijn van werknemers. Indien werknemers een slechte positie op de arbeidsmarkt hebben is er geen keuze. Ze zijn dan gedwongen het aanbod aan te nemen. Ook al zijn ze door de gang van zaken eerst fors gedupeerd.

Arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap
Banken stellen hun leningen aan bedrijven veilig door te eisen dat alle bedrijven, niet alleen de werkmaatschappij met werknemers en zonder materieel bezit, garant staan. Gegeven de ervaringen bij faillissementen zal FNV Bondgenoten in gevallen waar dat speelt, ook proberen de andere BV-en van een werkgever, garant te laten staan voor de uitvoering van de arbeidsovereenkomsten. De bond raadt werknemers ook aan bij twijfel, de arbeidsovereenkomst aan te gaan met de hoogste BV. Of een garant verklaring voor de uitvoering van de arbeidsovereenkomst van die hogere BV te vragen. Verder wil FNV Bondgenoten dat ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen hun bevoegdheden uitbreiden tot alle BV-en van de werkgever en niet alleen van de werkmaatschappij met werknemers zonder materieel bezit.

Ervaring en kennis werknemers
De bond zal bij curatoren van faillissementen en de rechter-commissaris (die de curatoren aanstelt en controleert) aan blijven dringen op onderzoek naar faillissementsconstructies. Het mag niet zo zijn dat werknemers het slachtoffer zijn van de opzet van directies om onder financieel gunstige condities een "herstart" te kunnen maken. Curatoren doen er goed aan de bonden in de gelegenheid te stellen daarover een oordeel te geven. Het is vervolgens aan de curator om te beslissen. Nu is het veelal zo dat de werknemers pas achteraf te horen krijgen wat werd besloten. Er wordt te vaak geen rekening gehouden met hun kennis en oordeel.

Nadere informatie
Anne van Dijk, Bestuurder Metaal en Techniek Groningen Tel 050-3631104 of 06-51405565
annedijk@bg.fnv.nl (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.