DIABETES FONDS

Grote kans op diabetes voor dikke kinderen

Amersfoort - Eén op de vier dikke kinderen heeft een hoog risico op diabetes door een gestoorde glucose stofwisseling. Dit blijkt uit een onderzoek in de V.S. dat gisteren werd gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift The New England Journal of Medicine. Een gestoorde glucose tolerantie is de voorbode van type 2 diabetes.

De laatste 20 jaar is ook in Nederland het percentage kinderen met (ernstig) overgewicht enorm toegenomen. Het Diabetes Fonds schat dat er in de leeftijd van 0 tot 19 jaar nu al ruim 570.000 te dikke kinderen in Nederland zijn, waarvan 50.000 met zeer ernstig overgewicht. De gezondheidsproblemen die dit met zich meebrengt zijn onder andere diabetes en hart- en vaatziekten.

In Nederland krijgen per jaar meer dan 60.000 mensen diabetes, voornamelijk type 2 diabetes. Meer dan 500.000 mensen in Nederland hebben diabetes, waarvan het overgrote deel type 2. Type 2 diabetes onstaat door een probleem met de aanmaak van het hormoon insuline én een ongevoeligheid van de lichaamscellen voor de werking van dat hormoon. De ongevoeligheid van het lichaam voor insuline wordt versterkt door leefstijlfactoren: ongezond en eenzijdig eten, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Maar ook erfelijke aanleg speelt een rol: mensen met diabetes in de familie hebben een grotere kans om zelf diabetes te ontwikkelen. Na verloop van tijd kan diabetes leiden tot hart- en vaatziekten, aantasting van de ogen, nieren, zenuwen en voeten.

Nog steeds wordt type 2 diabetes ook wel 'ouderdomssuiker' genoemd, omdat het risico op deze vorm van diabetes toeneemt met de leeftijd. De term ouderdomssuiker is inmiddels volstrekt misplaatst. Type 2 diabetes is tegenwoordig al heel 'gewoon' op 30-40 jarige leeftijd. Er komen zelfs steeds meer tieners met deze vorm van diabetes voor.

In de V.S. is een onderzoek uitgevoerd onder een groep van 167 kinderen en tieners met ernstig overgewicht in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. In de groep 4 tot 10 jarigen had maar liefst 25% van de kinderen een gestoorde glucose tolerantie. Van de tieners (11 tot 18 jaar) had 21% een gestoorde glucose tolerantie, en bij 4% werd zelfs type 2 diabetes vastgesteld.

Uit Nederlands bevolkingsonderzoek, uitgevoerd door het VU medisch centrum, bleek dat 1 op de 3 mensen met een gestoorde glucose tolerantie binnen 6 jaar diabetes ontwikkelt. Dat onderzoek betrof volwassenen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar.

In het onderzoek in de V.S. is bij enkele kinderen ook in de tijd gekeken hoe de glucose stofwisseling zich ontwikkelde. Een kind dat met 6 jaar een gestoorde glucose tolerantie had bleek op 11-jarige leeftijd diabetes te hebben ontwikkeld. Bij een leeftijdgenootje werd zelfs al op de 8e verjaardag diabetes vastgesteld. Dit geeft aan dat ook op deze jeugdige leeftijd een gestoorde glucose tolerantie al snel tot diabetes kan leiden. Met alle gevolgen van dien: wanneer al op jonge leeftijd diabetes voorkomt, zullen ook de gevaarlijke complicaties van diabetes al op jonge leeftijd optreden.

De kans op diabetes wordt verkleind door gezonder te eten, overgewicht tegen te gaan en te zorgen voor meer lichaamsbeweging. Indien dat niet lukt kan Nederland zich opmaken voor een sterke toename van jonge diabetespatiënten. Het Diabetes Fonds wil door verder onderzoek én preventieve voorlichting deze gevaarlijke ontwikkeling tegengaan.

Noot voor de redactie;